Εκκενώνεται παραλία της Μυτιλήνης που είχε καταληφθεί από ομάδες ακτιβιστών

Σωσσίβια από πρόσφυγες σε παραλία της Λέσβου το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Σωσσίβια από πρόσφυγες σε παραλία της Λέσβου το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) EUROKINISSI

Στην εκκένωση της παραλίας κάτω από το Τσαμάκια, που είχε καταληφθεί από ακτιβιστές, προχώρησε η αστυνομία και το λιμενικό

Ολοκληρώθηκε στις 9 το πρωί επιχείρηση εκκένωσης μέρους της παραλίας κάτω από το δασύλλιο Τσαμάκια στη Μυτιλήνη που πραγματοποίησε από νωρίς το πρωί η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα παρουσία εκπροσώπου της Δικαιοσύνης και με τη βοήθεια συνεργείων του Δήμου Λέσβου.

Η παραλία είχε καταληφθεί εδώ και μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές του περασμένου χειμώνα, από ομάδες ακτιβιστών κυρίως του αντεξουσιαστικού χώρου υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «No border kitchen».

Στην παραλία λοιπόν μαγείρευαν και προσέφεραν φαγητό σε πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν στη γύρω περιοχή ή θα έφευγαν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Σταδιακά, ο χώρος μετατράπηκε σε έναν άτυπο καταυλισμό και ιδιαίτερα μετά την 20η Μαρτίου και την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ο καταυλισμός μετατράπηκε σε χώρο παραμονής παράνομων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Αυτοί παρέμεναν εκεί για να διαφύγουν την καταγραφή τους και πιθανά την επαναπροώθηση τους στην Τουρκία.

Οι Αστυνομικοί ήδη μετέφεραν στο χοτ σποτ της Μόριας 346 μετανάστες στο σύνολο τους από τη βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Όλοι τους θεωρείται ότι μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου δηλαδή θα εφαρμοστούν τα όσα η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας ορίζει.

Μέσα στον καταυλισμό βρέθηκαν και ήδη προσήχθησαν στην Αστυνομία 19 ακτιβιστές από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία του δήμου παρεμβαίνουν στην παραλία γκρεμίζοντας αυθαίρετες κατασκευές και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα του χώρου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: