Εκκλησίες: Ανοίγουν την Κυριακή για λειτουργίες

Εκκλησίες: Ανοίγουν την Κυριακή για λειτουργίες
Εκκλησία στην Πρέβεζα Eurokinissi

Από αύριο θα μπορούν να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και πάλι οι πιστοί

Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες και τα μυστήρια. Η επιστροφή των πιστών, βέβαια, θα γίνει υπό όρους, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία, ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα.

Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.

Βόλος: Με τρεις λειτουργίες οι οι εκκλησίες

ε θείες λειτουργίες που η κάθε μία από αυτές θα διαρκεί μία ώρα ακριβώς ξεκινά από την προσεχή Κυριακή το άνοιγμα των εκκλησιών με την παρουσία πιστών, σύμφωνα με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που παρουσίασε η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Αυτό θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου με στόχο να εξυπηρετούνται οι πιστοί σε διαφορετικές μέρες και ώρες, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η παρουσία μεγάλου πλήθους ταυτόχρονα.

Το σύστημα αυτό εισηγήθηκε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και αρχίζει να εφαρμόζεται σε όλες τις εκκλησίες της δικαιοδοσίας της μητροπολιτικής περιοχής, ενώ απαραιτήτως εφαρμόζονται μέτρα προστασίας των πιστών, αφού στις εισόδους των εκκλησιών έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά και η διαρρύθμιση των καθισμάτων έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται ευλαβικά η απόσταση του ενάμιση μέτρου.

Στις εκκλησίες του Βόλου σύμφωνα με το πρόγραμμα, την προσεχή Κυριακή θα τελεστούν τρεις θείες λειτουργίες: Η πρώτη θα αρχίσει στις  07:30 και θα ολοκληρωθεί στις 08:30 το πρωί, η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί, μεταξύ 08:45-09:45 και η τρίτη 10:00-11:00.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα