Εκπαιδευτές οδηγοί: “Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση”

Εκπαιδευτές οδηγοί: “Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση”

Σε αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα της Διεύθυνσης Μεταφορών έχουν προχωρήσει απο το πρωί της Τετάρτης οι εκπαιδευτές οδήγησης ξεκινώντας μια σειρά κινητοποιήσεων.

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει πλέον οι εκπαιδευτές οδήγησης οι οποίοι έχουν σήμερα αποκλείσει επτά διευθύνσεις του υπουργείου Μεταφορών στην Αττική, ξεκινώντας σειρά κινητοποιήσεων.

Η τετράμηνη αποχή των εξεταστών οδήγησης, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί, έχει φέρει και τους εκπαιδευτές σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση. Όπως λένε, ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Έτσι, σήμερα Τετάρτη έχουν αποκλείσει τις διευθύνσεις τις Περιφερειακές Ενότητες Νοτίου Τομέα στον Άλιμο, αλλά και στον Χολαργό, τον Πειραιά, το Ίλιον, την Ανατολική Αττική και την Ελευσίνα.

Παράλληλα με την αποχή των εξεταστών, οι εκπαιδευτές διαμαρτύρονται και για το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Μεταφορών για τον νέο τρόπο εξετάσεων. Συγκεκριμένα, διαμαρτύρονται για το γεγονός πως στο πρώτο σκέλος της εξέτασης, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, δεν θα υπάρχει εκπαιδευτής στο αυτοκίνητο μαζί με τον υποψήφιο οδηγό.

Οι εκπαιδευτές μάλιστα είχαν προγραμματίσει να αποκλείσουν από αύριο Πέμπτη και το κτίριο του υπουργείου Μεταφορών, κάτι όμως που δεν θα γίνει τελικά, αφού μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου θα διεκδικήσουν να μεταφέρουν τις διαφωνίες τους στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή.

“Δεν ξέρουμε αν με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα σταματήσει πλέον η αποχή των εξεταστών, πάντως σαν εκπαιδευτές έχουμε σοβαρό θέμα από τη στιγμή που περιλαμβάνεται η δεύτερη παράγραφος που λέει πως ο εκπαιδευτής δεν θα είναι στο αυτοκίνητο. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας καθώς θα κυκλοφορούν εκατοντάδες εκπαιδευτικά οχήματα για εξετάσεις, χωρίς να υπάρχει στο αυτοκίνητο εκπαιδευτής” είπε στο News 24/7 ο Διαμαντής Ηλιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εκπαιδευτών Οδήγησης.

Μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 ο κ. Ηλιάδης είπε, ότι θα χρειαστούν 6 έως 12 μήνες για την ομαλοποίηση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι 600 με 700 άτομα θεωρητικά δίνουν κάθε μέρα εξετάσεις στην Αττική.

“Δεν ξέρουμε τί προβλήματα μπορεί να λύσει το νομοσχέδιο. Δεν ξέρουμε αν θα ικανοποιηθούν οι εξεταστές. Εμείς οι εκπαιδευτές έχουμε θέματα με την πρώτη φάση των εξετάσεων στον αστικό ιστό όπου ο εκπαιδευτής δεν θα είναι στο αυτοκίνητο. Αυτό δημιουργεί θέμα ασφάλειας. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, ωστόσο και στη δεύτερη φάση των εξετάσεων, που θα είναι σε ελεγχόμενο χώρο, ο εξεταστής θα είναι ο ίδιος ενώ πάλι λείπει ο εκπαιδευτής” ανέφερε, σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως είπε, ο εξεταστής δεν έχει τις ίδιες γνώσεις με τον εκπαιδευτή, έχει περιορισμένες γνώσεις που προκύπτουν από απλά σεμινάρια. Διευκρίνισε ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι μέσα στο όχημα θα υπάρχουν κάμερες αδιάλειπτης λήψης και μίλησε για εξόντωση των εκπαιδευτών.

Οι εκπαιδευτές αναμένεται να μείνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις που έχουν αποκλείσει, μέχρι το μεσημέρι, έχοντας παρατεταγμένα τα οχήματά τους.

Πανουτσάκου: Αρνητικοί οι εξεταστές στο νέο νομοσχέδιο

Αρνητικοί στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών είναι οι εξεταστές για τα διπλώματα οδήγησης.

Όπως είπε στον News 24/7 στους 88,6 η Βέτα Πανουτσάκου Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) έως τώρα οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης γινόντουσαν εκτός ωραρίου των υπαλλήλων και για αυτό πληρωνόντουσαν υπερωρίες.

Κατά την ίδια, ο Υπουργός, Χρίστος Σπίρτζης θέλει να δημιουργήσει ένα σώμα που θα ασχολείται μόνο με τις εξετάσεις οδήγησης και εντός ωραρίου με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουν μειώσεις στους μισθούς τους, να δημιουργηθούν δυσκολίες αφού θα προκύψουν ελλέιψεις στο προσωπικό του οποίου οι αρμοδιότητες θα αυξηθούν αναγκαστικά.

Πρόσθεσε ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα δεν έχουν συναντηθεί ούτε μία φορά με τον Υπουργό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα