Στη Γλυφάδα έφθασε η ρύπανση. Πανστρατιά για τη σωτηρία του Σαρωνικού

Στη Γλυφάδα έφθασε η ρύπανση. Πανστρατιά για τη σωτηρία του Σαρωνικού
PARISSARRIKOSTAS@

Σε οικολογική "βόμβα" εξελίσσεται το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ. Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν φθάσει έως τη Γλυφάδα, ενώ για πρώτη φορά στις επιχειρήσεις απορρύπανσης παίρνει μέρος και ειδικό σκάφος της ΕΕ, ένα από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας του

Της Μίκας Κοντορούση

“Μέσα σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαρίσει τα πάντα” εκτίμησε ο Υπουργός Ναυτιλίας, αναφερόμενος στην εκτεταμένη ρύπανση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη” ανοιχτά της Σαλαμίνας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο” για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας. Η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο είναι σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι εργασίες στεγανοποίησης έχουν ολοκληρωθεί.

Σε Γλυφάδα και Άγιο Κοσμά η ρύπανση

Στη Γλυφάδα έχουν φθάσει κηλίδες μαζούτ, που διέρρευσε από το ναυάγιο του μικρού δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ. Τα πετρελαιοειδή έχουν κάνει μαύρες τις παραλίες από τη Σαλαμίνα και την Πειραϊκή έως τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα, όπου μάλιστα, έχουν καλύψει ακόμη και την ειδική ράμπα κολύμβησης των πολιτών με αναπηρία, σε επιφάνεια άνω των 400 τ.μ. Στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, έχει σημάνει γενικός συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας, ένα από τα 16 μεγαλύτερα απορρυπαντικά σκάφη παγκοσμίως, το «AKTEA PSRV» επιστρατεύτηκε για την επιχείρηση απορρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σεληνίων και Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα.

Το αίτημα να συνδράμει στις προσπάθειες το μεγάλο απορρυπαντικό σκάφος διατυπώθηκε (και στη συνέχεια ικανοποιήθηκε από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες) μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας νωρίς το πρωί, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση – Χαράλαμπου Καλαματιανού (ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται στο Λονδίνο) του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιου Ράπτη, του Περιφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, των δημάρχων Περάματος και Σαλαμίνας, του αντιδημάρχου του δήμου Πειραιά Αλέξανδρου Αργουδέλη, των βουλευτών περιφέρειας Πειραιά, της νομικής εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας και εκπροσώπων των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Φωτο: Γλυφάδα,  Πάρης Σαρρηκώστας

«Ως μείζονος σημασίας βαρύ περιστατικό, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», χαρακτήρισε άλλωστε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, τη ρύπανση από τους τόνους μαζούτ που διέρρευσαν από το μικρό δεξαμενόπλοιο, συμφερόντων Θεόδωρου Κουντούρη.

Υπενθυμίζεται ότι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, εξαιτίας της αλλαγής της φοράς του ανέμου.

Φωτο: Γλυφάδα,  Πάρης Σαρρηκώστας

Σε εξέλιξη από την Τετάρτη είναι επιχείρηση στο ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο βυθισμένο πλοίο, με δέκα δύτες.

Κινητοποίηση της Ε.Ε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. απέστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας.

Το ΑΚΤΕΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδες πετρελαίου σε 20 χλμ.

 

Η χωρητικότητά του αγγίζει τις 4.000 τόνους καυσίμου, διαθέτει ειδικούς βραχίονες, ενώ έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και μετά τη δύση του ηλίου. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη ανάλογου τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κινητοποίηση της Ε.Ε. έγινε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

 

Η εικόνα στα Σελήνια

Επαρκές και αποτελεσματικό χαρακτήρισε το σχέδιο καθαρισμού των θαλάσσιων υδάτων, ο υπεύθυνος της αντιρρυπαντικής εταιρίας, δίνοντας σαφείς οδηγίες και στη δήμαρχο του νησιού, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

 

«Συνεχίζουμε κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την επιχείρηση, στήνοντας πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής Σεληνίων – Κυνοσούρας. Σήμερα τοποθετήθηκε ένα επιπλέον φράγμα, ενώ βυτία μας επιχειρούν στην Λιμνιώνα, πίσω από την Κυνοσούρα», είπε και πρόσθεσε «δια ξηράς συνεχίζουμε τις εργασίες με ειδικά συνεργεία και εξοπλισμό απορρόφησης».

Κατέληξε μάλιστα, ότι προτεραιότητα της εταιρίας είναι να συλλεχθεί μαζούτ μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα ως εκ τούτου που φτάνει στις ακτές.

 

Σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για διάστημα έως δύο μήνες. Ζητούμενο ωστόσο, παραμένει η ποσότητα καυσίμου που διέρρευσε από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

(Ευχαριστούμε τον Γιάννη Ραπατζίκο για το φωτορεπορτάζ από τη Σαλαμίνα αποκλειστικά για το News 24/7)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα