Απόφαση ΣτΕ: Ποια επαγγέλματα εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Απόφαση ΣτΕ: Ποια επαγγέλματα εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά
Συμβούλιο της Επικρατείας Eurokinissi

Με τέσσερις αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε συγκεκριμένα επαγγέλματα που εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών.

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκαν οι ειδικότητες επαγγελμάτων που εξαιρούνται από τη υπαγωγή τους τα βαρέα και ανθυγιεινά. Το ανώτατο δικαστήριο με τέσσερις κρίσεις του (508-511/2019)έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας (Φ10221/οικ. 26816/929/30.11.2011).

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμες τις αιτήσεις ακύρωσης, που είχαν καταθέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο. Η επταμελής σύνθεσης του Α’ Τμήματος του ΣτΕ αναφέρει πως είχε συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια ποια επαγγέλματα θα εξαιρεθούν από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των επίμαχων επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) καθόρισε τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα