Ελληνικό #metoo: Νέα στοιχεία-φωτιά για δύο ηθοποιούς

Ελληνικό #metoo: Νέα στοιχεία-φωτιά για δύο ηθοποιούς
Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Ταρούχας Eurokinissi

Οι 18 καινούργιες καταγγελίες που προσκόμισε στις εισαγγελικές αρχές ο Πασχάλης Τσαρούχας, με την ιδιότητα του προέδρου του πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, φαίνεται πως θα συνδράμουν αποφασιστικά στις έρευνες της Δικαιοσύνης για δύο γνωστούς ηθοποιούς.

Στοιχεία τα οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν το “δρόμο” για ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών σε βάρος δημοφιλούς ηθοποιού, έχουν πλέον στη διάθεση τους οι εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για πρόσωπο που έχει απασχολήσει μέσα από το ελληνικό #metoo ωστόσο μέχρι μόλις την Τρίτη η Δικαιοσύνη δεν είχε στη διάθεση της τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει να ερευνήσει τις καταγγελίες.

Η ανατροπή της κατάστασης ήρθε τελικά με την κίνηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να υποβάλλει στους εισαγγελείς Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλο και Νικ. Στεφανάτο, νέες αναφορές για σειρά πράξεων τόσο πλημμεληματικές όσο και κακουργηματικές. Μεταξύ των φακέλων που πλέον έχουν στη διάθεση τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι και ένας, στον οποίο περιλαμβάνεται καταγγελία για διάπραξη κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεως από το δημοφιλή ηθοποιό.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνουν στα χέρια των δύο εισαγγελέων καταγγελίες σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου, εν τούτοις είναι η μοναδική περίπτωση όπου το υπό διερεύνηση αδίκημα θεωρείται “ενεργό”. Δηλαδή, φαίνεται πως η πράξη δεν έχει παραγραφεί, με αποτέλεσμα οι εισαγγελικές αρχές να έχουν πλέον το “πράσινο φως” για να ελέγξουν τα καταγγελλόμενα.

Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι οι αρχές δεν θα μείνουν μόνο στην επίμαχη καταγγελίες σε βάρος του ηθοποιού, αλλά αφού ξεκινά προκαταρκτική έρευνα σκοπεύουν να συσχετίσουν και τις υπόλοιπες αναφορές που έχουν σε βάρος του, ακόμη και αν πρόκειται για παραγεγραμμένα αδικήματα.

Ήδη οι αρχές έχουν στη διάθεση τους, μία καταγγελία για βιασμό η οποία ωστόσο εμφανίζεται να τελέστηκε πριν το 2000 -κατ’ επέκταση έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής- αλλά και αρκετές άλλες που αφορούν σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, επίσης παραγεγραμμένα.

Επόμενο βήμα των αρχών είναι σταδιακά να κλητεύσουν προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες όλα τα πρόσωπα που υπέβαλαν τις αναφορές, ακολουθώντας την πάγια πλέον τακτική της Εισαγγελίας να ερευνήσει όσο της επιτρέπεται και τις παραγεγραμμένες υποθέσεις για να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δικηγορικό γραφείο πρόκειται να υποβάλλει τουλάχιστον 2 νέες καταγγελίες στο ΣΕΗ κατά του ίδιου προσώπου, αυξάνοντας τον αριθμό των ανοιχτών υποθέσεων σε βάρος του.

Νέα καταγγελία κατά Λιγνάδη

Στον ίδιο φάκελο που κατέθεσε την Τρίτη ο Πασχάλης Τσαρούχας φαίνεται να περιλαμβάνεται και μία καταγγελία κακουργηματικής φύσεως κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν είναι ποινικά αξιοποιήσιμη, δηλαδή αν έχει υποπέσει σε παραγραφή ή όχι.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί οι εισαγγελικές αρχές θα ξεκινήσουν νέα προκαταρκτική εξέταση, ερευνώντας εκ νέου την καταγγελία, λαμβάνοντας μαρτυρικές καταθέσεις, και ακολουθώντας την ποινική δικονομίας ως προς τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Μόνο εφόσον εντοπίσουν επαρκές ενδείξεις ενοχής, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης, με την οποία η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται την ήδη ανοιχτή δικογραφία σε βάρος του ηθοποιού – σκηνοθέτη για την οποία προφυλακίστηκε.

Αντίθετα, σε περίπτωση που η καταγγελία αφορά σε παραγεγραμμένη πράξη τότε οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνα. Δεν αποκλείεται πάντως, το ενδεχόμενο να διαβιβάσουν αυτούσια την καταγγελία στην τακτική ανακρίτρια, ως επικουρικό στοιχείο για την -κατά την κατηγορία- παραβατική συμπεριφορά του κατηγορούμενου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα