Εμπλοκή και στον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Έργα οδοποιίας (Φωτογραφία αρχείου)
Έργα οδοποιίας (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Σοβαρούς προβληματισμούς στο υπουργείο Υποδομών δημιούργησε η απόφαση της ΑΕΠΠ, με την οποία τίθενται εκτός διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, δύο κατασκευάστριες εταιρείες

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, για ακόμα ένα μεγάλο έργο νέας γενιάς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com εκτός διαγωνισμού θέτει η ΑΕΠΠ τις ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίο, ύστερα από ένσταση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ την οποία και έκανε δεκτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο εταιρείες μένουν εκτός διαγωνισμού λόγω έλλειψης εμπειρίας του μελετητή στα ηλεκτρομηχανολογικά. Η απόφαση εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή προκαλώντας προβληματισμό στο υπουργείο.

ADVERTISING

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, στο επίπεδο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνολικά 5 σχήματα. Το γεγονός ότι δύο από τις 5 εταιρείες μένουν εκτός παιχνιδιού, από παράγοντες της αγοράς μεταφράζεται ως παράγοντας αποδυνάμωσης του ίδιου του διαγωνισμού καθώς τόσο η ΑΚΤΩΡ όσο και το σχήμα του Μυτιληναίου με την Ισπανική Acciona έχουν σημαντική εμπειρία σε έργα μεγάλου βεληνεκούς.

Οι υπόλοιπες 3 εταιρείες που συνεχίζουν στον διαγωνισμό είναι οι ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ.

Τα δύο σχήματα θεωρείται βέβαιο από παράγοντες του κλάδου ότι θα προσφύγουν, ως έχουν δικαίωμα βάσει νόμου, στο ΣτΕ, κατά της απόφασης αυτής με την ελπίδα ότι το ανώτατο δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση και θα επανέλθουν στον διαγωνισμό. Να θυμίσουμε ότι στις 23 Ιανουαρίου είχε κοινοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για την πρόκριση στη Β` φάση και των 5 σχημάτων.

Ποιο είναι το έργο

Το Καλαμάτα-Μεθώνη εγκρίθηκε ομόφωνα το 2019 από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για έργα ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό του που ανέρχεται στα 312 εκατ. Ευρώ. Είναι δε το δεύτερο μεγάλο οδικό ΣΔΙΤ μετά από εκείνο του τμήματος του ΒΟΑΚ, Χερσόνησος-Νεάπολη. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου 2019.

Το ενδιαφέρον σε τοπικό επίπεδο έχει τραβήξει η χάραξη του έργου καθώς έχει προταθεί η παραλιακή χάραξη στο πρώτο τμήμα του έργου από την Καλαμάτα μέχρι το Ριζόμυλο μήκους 16,4χλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω πολύ μεγάλου κόστους θα προτιμηθεί η διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος και Πύλος – Μεθώνη, που έχει συνολικό μήκος 50 χλμ. Θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και χαρακτηριστικά δρόμου ταχείας κυκλοφορίας.

Η διάρκεια της σύμβασης της ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια) και η χρηματοδότηση του δεν προβλέπει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές, κατά την περίοδο λειτουργίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΤΕ
SHARE:

24Media Network