Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με χαλάζι στα δυτικά

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με χαλάζι στα δυτικά
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Έρχεται έντονη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού της ΕΜΥ. Πώς θα κινηθεί το φαινόμενο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2020 εκδόθηκε από την ΕΜΥ Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού (ΕΔΕΚ) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, με χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.

Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στη Βόρεια Ιταλία και κινείται ανατολικότερα προς την περιοχή μας όπως φαίνεται στην αρχική φωτογραφία.

Εδώ και μέρες έχουμε αναφέρει ότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να μπορούν να έρχονται συνεχή βαρομετρικά χαμηλά από τη Κεντρική Ευρώπη και Κεντρική Μεσόγειο και να προκαλούν πολλές βροχές με ενισχυμένους νοτιάδες. Στον παρακάτω χάρτη της ανώτερης ατμόσφαιρας των 500 hPa διακρίνεται η διαταραχή που θα κινηθεί ανατολικά και θα μας επηρεάσει.

Στην ανάρτηση της ΕΜΥ μέσω Twitter ακολουθεί βίντεο μέσα στο οποίο παρουσιάζονται τα ύψη της βροχής ανά 6ωρο, ο δείκτης πρόγνωσης ακραίων φαινομένων (EFIExtreme Forecast Index) καθώς επίσης και ο 12ωρος υετός με χρονικό βήμα το 6ωρο.

Οι βροχές που ήδη επηρεάζουν το Ιόνιο από το απόγευμα θα ενταθούν και θα επηρεάσουν την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Στις περιοχές αυτές προβλέπεται εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Παρασκευής. Πάντως αύριο θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα η κεντρική Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως τα νότια τμήματά τους) και το βράδυ η ανατολική Μακεδονία.

Επίσης κατά περιόδους μέχρι τις απογευματινές ώρες, θα έχουμε έντονα φαινόμενα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από σήμερα Πέμπτη στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και πρόσκαιρα από το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το Σάββατο θα έχουμε πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού ενώ από την Κυριακή το απόγευμα και από τα δυτικά ο καιρός θα ξαναχαλάσει.

Τη Δευτέρα μπορούμε να μιλάμε για κακοκαιρία που θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αλλά σε μεγάλα υψόμετρα. Μετά το μεσημέρι στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Περισσότερα στην πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Περισσότερα δεδομένα για εξέλιξη του καιρού θα προστίθενται και στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ τα οποία ανανεώνονται ανά 6ωρο. Μη ξεχνάτε οτι στα τακτικά δελτία πρόγνωσης καιρού 2 ημερών υπάρχει και ειδική ενότητα στο πρώτο μέρος της πρόγνωσης, με την επικεφαλίδα “Γενικά Χαρακτηριστικά -Προειδοποιήσεις “.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα