Ένας στους έξι 'οδηγούς της παρέας' δεν κράτησε την υπόσχεσή του

Ένας στους έξι 'οδηγούς της παρέας' δεν κράτησε την υπόσχεσή του

Στην «11η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», συμμετείχαν 27 ελληνικές πόλεις, που έστειλαν το μήνυμα ότι “Αλκοόλ & οδήγηση” δεν πάνε μαζί

Ο ένας στους τέσσερις θανάτους στην άσφαλτο, οφείλεται στη μέθη. Κι όμως, πολλοί το αγνοούν κι άλλοι το παίρνουν αψήφιστα.

Ωστόσο, σε τακτά χρονικά διαστήματα και με διάφορες καμπάνιες ευαισθητοποίησης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», όπως η «11Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2017, χιλιάδες οδηγοί σε όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η εκδήλωση διενεργήθηκε για 11 συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή 29 χώρων διασκέδασης σε 27 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα (Κηφισιά, Αγία Παρασκευή), Αλμυρός, Αμαλιάδα, Αμύνταιο, Άργος, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πειραιάς, Ρέθυμνο, Σέρρες, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χίος.

Και φέτος, το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας» και στάλθηκε με πολύ δυναμικό τρόπο από τους 450 εθελοντές του Δικτύου του Ι.Ο.ΑΣ. που ανέλαβαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας».

Περίπου 2.000 νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι «ήρωες» της βραδιάς. Μέσα σε μία νύχτα, διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.651 αλκοτέστ. Το 66% ήταν άνδρες και το 33% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 - 45 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των «Οδηγών της παρέας» βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (και 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ. Αντίθετα, 1 στους 6 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του.

Ένας στους έξι 'οδηγούς της παρέας' δεν κράτησε την υπόσχεσή του

Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς» καταγράφηκαν σε Λαμία, Κατερίνη και Χαλκίδα ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά μέθης εντοπίστηκαν σε Αμύνταιο, Πειραιά και Αλμυρό.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ακόμα και σε περιπτώσεις που μετέφεραν επιβάτες.

Στον αντίποδα, το γεγονός πως τη φετινή χρονιά οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ (0,00) ήταν σημαντικά περισσότεροι καταδεικνύει πως το Ι.Ο.ΑΣ. εκπροσωπώντας από το 2007 στην Ελλάδα τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στο έργο Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident) έχει πετύχει τη σταθερά αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου στην επιλογή του «Οδηγού της Παρέας» καθώς και τη συσπείρωση εκατοντάδων πολιτών, εθελοντών, οργανισμών και φορέων της αγοράς σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων.

Η 11 Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας, που διέθεσε τα αλκοολόμετρα, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Όμιλος ΟΑΣΑ συμμετείχε στην προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ. με τη μετάδοση των μηνυμάτων της δράσης από τα συστήματα τηλεματικής και τη δημοσιοποίηση των νυχτερινών δρομολογίων που εξυπηρετούν όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.

Οι δράσεις στις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας υλοποιήθηκαν σε συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η διοργάνωση είχε επίσης την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

SHARE:

24Media Network