Ένωση Δικαστών: 'Δεν υπολογίζουμε σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις'

, , 5  2016.
, , 5 2016. SOOC

Χωρίς "κορώνες" η Ένωση απαντά στα όσα καταλόγισε η κυβερνηση χθες στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. "Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών" αναφέρουν

Τους διακριτούς ρόλους της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης σε μία ανακοίνωση χωρίς "κορώνες", υπογραμμίζει ότι "ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας".

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση.

Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις

Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις

Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας.

Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών

Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη"

ΦΩΤΟ SOOC

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Τηλεοπτικές άδειες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αντιδράσεις για την επίθεση Γεροβασίλη κατά ΣτΕ

Πυρά Παππά κατά ΣτΕ

Πολάκης: Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα

Διεθνή ΜΜΕ: Σοβαρή οπισθοδρόμηση για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ

Βενιζέλος: Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου συνιστά επίσημη αναγγελίας κατάλυσης του Συντάγματος

Χαμός στο twitter για την απόφαση του ΣτΕ

Ποιο ΣΤΕ; Υπουργός είμαι ότι θέλω κάνω

SHARE:

24Media Network