Ένταση στο λιμάνι της Χίου από ομάδα ατόμων που απαιτούσαν την απομάκρυνση των προσφύγων

Ένταση στο λιμάνι της Χίου από ομάδα ατόμων που απαιτούσαν την απομάκρυνση των προσφύγων

Οξύνθηκαν τα πνεύματα τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Χίο, όταν ομάδα αγνώστων θέλησε να "πάρει το νόμο στα χέρια της" πιέζοντας τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το λιμάνι. Οι δυνάμεις λιμενικού και αστυνομίας εκκένωσαν το αποκλεισμένο επί μια εβδομάδα λιμάνι (vid)

Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό και οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, μετά από μια 6ωρη περίπου διαμάχη που έφτασε σε ακραία σημεία. Όπως μεταδίδει ο Politischios.gr, η ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα σε ομάδα 150 περίπου ατόμων που ζητούσαν επιτακτικά το άδειασμα του λιμένα από τους πρόσφυγες που παρέμεναν σε αυτό επί μία εβδομάδα. Από νωρίς το πρωί υπήρχε διάχυτη η πεποίθηση ότι η νύκτα δεν θα ήταν εύκολη για κανέναν.

Λίγο μετά τις 19.00 της Πέμπτης έξω από το χώρο του λιμένα, οι συγκεντρωμένοι που ζητούσαν από τους πρόσφυγες να φύγουν άμεσα από το χώρο πύκνωσαν την παρουσία τους και ξεκίνησαν λογομαχία με τους πρόσφυγες που παρακολουθούσαν την κατάσταση αρνούμενοι να αποχωρήσουν. Παρά τις δεκάδες συστάσεις που τους έγιναν από τις αρχές, οι ίδιοι εξέφραζαν φόβους ότι εάν αποχωρήσουν από το χώρο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν μέσα.

Ομάδα επιτέθηκε σε πρόσφυγες

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών (εκεί όπου βρίσκονταν γυναίκες με μωρά) και μέσα σε κλίμα έντασης με την αστυνομία και το λιμενικό να προσπαθούν να τους απωθήσουν, οι πρόσφυγες αποχώρησαν στην ανατολική πλευρά του χώρου. Μάλιστα στην προσπάθειά της να σώσει το παιδί της, Σύρια μάνα έχασε την ισορροπία της με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να φύγει το βρέφος από την αγκαλιά της. Λίγα λεπτά αργότερα οι "διαμαρτυρόμενοι" επιχείρησαν να ρίξουν στο λιμάνι ακόμη ένα άτομο που αντέδρασε στη βίαια συμπεριφορά.

Ένταση στο λιμάνι της Χίου από ομάδα ατόμων που απαιτούσαν την απομάκρυνση των προσφύγων

Αμέσως μετά, ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος και διέταξε τις διμηρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να πάρουν θέση στο λιμάνι και να ελέγξουν μαζί με τις αντίστοιχες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση, ενέργεια που θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΕ ΥΣΤΕΡΙΚΟ ΣΟΚ

Από τα επεισόδια, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο μια γυναίκα πρόσφυγας σε υστερικό σοκ, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Δήμαρχος Μαν. Βουρνούς, ο Λιμενάρχης Χρ. Φραγκιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρ. Δαμίρης, ο Γ. Καραμανής και ο Δημ.Καράλης, ξεκίνησαν τις επαφές με τους πρόσφυγες που ήδη μετά τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν από την περιοχή, άλλοι προς την Σούδα και άλλοι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην οδό Δημοκρατίας.

Το Λιμεναρχείο προέβη σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 βρίσκονται στο κτίριο του Λιμεναρχείου.

ΚΡΟΤΙΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ

Η ένταση έδειχνε να έχει αποφευχθεί προς ώρας, ωστόσο λίγο μετά την 01.00 τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα –ιδιαίτερα έντονη- με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά.

Δείτε ένα βίντεο από τα γεγονότα:

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, με αποφασιστικό τρόπο, Δήμαρχος και Λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων, που έδειξαν να κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών. Δεχόμενοι και παραινέσεις από τις Μ.Κ.Ο. και τις ομάδες των χιώτικων εθελοντικών οργανώσεων, επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας το λιμένα που παραδόθηκε στις αρχές.

Οι στιγμές υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες και με μεγάλη φόρτιση. Η κατάσταση ίσως μπορούσε να τύχει πολύ καλύτερης διαχείρισης, χωρίς ακρότητες και επεισόδια, ωστόσο ας ελπίσουμε ότι η κανονικότητα στο λιμάνι  θα επανέλθει και ο τόπος σταδιακά θα βρει την ηρεμία του.

Προς εκτόνωση η κατάσταση στο νησί

Ήδη Δήμος και Αστυνομία δηλώνουν ικανοποίηση για τη μεταφορά τους στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ, καθώς όπως αναφέρουν και οι πρόσφυγες είναι περισσότερο ασφαλείς αλλά και ελέγχονται καλύτερα σε σχέση με πριν. Περί τους 1.682 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο νησί σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, μοιρασμένοι ανάμεσα σε ΒΙ.ΑΛ., Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ με τους περισσότερους από αυτούς να παραμένουν στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ.

Η προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής επαναπροώθηση τελικά ακυρώθηκε κι αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Επί τους παρόντος μόλις 16 άτομα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία ενώ οι αιτήσεις ασύλου ανέρχονται στις 1297.

Παράλληλα, το λιμάνι, έπειτα από μια εβδομάδα αποκλεισμού, φαίνεται πως ανακτά και πάλι τη λειτουργία του.

ΠΗΓΗ: POLITISCHIOS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιοι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να μην πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας

Χάος στη Χίο. Γιαούρτια στο Δ.Σ. για τους πρόσφυγες, ξύλο στον δρόμο

SHARE: