Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Κεριά σε εκκλησία Eurokinissi

Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου. Λίγα λόγια για τον Σώζων, το βοσκό που βοήθησε φτωχούς ανθρώπους και γι' αυτό βασανίστηκε και ρίχτηκε στην πυρά.

Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου είναι ημέρα γιορτής για τα εξής ονόματα: Κασσιανή, Κασσιανός, Ονησιφόρος, Ονησιφόρα, Σώζων.

Άγιος Σώζων

Ο Σώζων ζούσε στα τέλη του 3ου αιώνα στη Λυκαονία της Μικράς Ασίας και ήταν βοσκός. Ονομαζόταν Ταράσιος, προτού γίνει χριστιανός και ως νεοφώτιστος στη νέα θρησκεία ήταν ιδιαίτερα μαχητικός (ζηλωτής).

Κάποτε, ενώ βρισκόταν στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, είδε ένα ειδωλολατρικό άγαλμα και χωρίς να το πολυσκεφθεί έσπασε το χρυσό χέρι του, το πούλησε και τα έσοδα τα μοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους με την υπόθεση.

Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις ρωμαϊκές αρχές και ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του, τονίζοντας στον έπαρχο ότι η πώληση του άχρηστου αγάλματος ωφέλησε κάποιους φτωχούς ανθρώπους.

Ο Μαξιμίνος εξοργίστηκε από την παρρησία των λόγων του νεαρού βοσκού και διέταξε να τον βασανίσουν και στη συνέχεια να τον ρίξουν στην πυρά, όπου ο Σώζων παρέδωσε το πνεύμα.

Άγιος Ονησιφόρος

Απόστολος εκ των Εβδομήκοντα (Ο’), συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου και επίσκοπος Κολοφώνος.

Από την Έφεσο πήγε στη Ρώμη για να επισκεφθεί τον Παύλο, που ήταν φυλακισμένος και τον παρηγόρησε. Το αναφέρει ο Παύλος στην «Προς Τιμόθεον» επιστολή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα