Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Μαρτίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Μαρτίου
Εκκλησία στην Αθήνα ASSOCIATED PRESS

Ποιοι έχουν σήμερα την τιμητική τους.

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Αέτιος, Κρατερός, Θεόφιλος, Μελισσηνός και Κάλλιστος.

Άγιοι Τεσσαράκοντα Δύο Μάρτυρες εξ Αμορίου

Έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842) και όλοι τους κατείχαν μεγάλα αξιώματα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι επώνυμοι ήσαν ο στρατηγός και πρωτοσπαθάριος του αυτοκράτορα Θεόδωρος, οι στρατηγοί Αέτιος, Θεόφιλος και Μελισσηνός, ο δρουγγάριος Κωνσταντίνος, ο δρομέας Βασσόης, ο ευνούχος Κρατερός και ο τουρμάρχης Κάλλιστος.

Όπως γράφει το SanSimera.gr, όταν το 838 η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τους Άραβες και τον χαλίφη Μουτασίμ, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι ανωτέρω αξιωματούχοι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι. Λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τούς υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στα αξιώματά τους εάν αλλαξοπιστούσαν και γίνονταν Μωαμεθανοί. Οι βυζαντινοί αξιωματούχοι με ένα στόμα και μία καρδιά αρνήθηκαν την προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 6 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αέτιος, Κρατερός, Θεόφιλος, Μελισσηνός και Κάλλιστος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα