Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 14 Μαΐου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 14 Μαΐου
Εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Αμοργό eurokinissi

Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο.

Σήμερα, 14 Μαΐου, το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Αριστοτέλης, Θεράπων, Ισίδωρος, Σιδέρης, Ισιδώρα, Δώρα.

Άγιος Ισίδωρος

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 14 Μαΐου.

Ο Ισίδωρος, κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν ναύτης του ρωμαϊκού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251). Καθόν χρόνον η μοίρα του ναυλοχούσε στη Χίο, καταγγέλθηκε στο ναύαρχο Νουμέριο ότι ήταν χριστιανός.

Αμέσως, ο Νουμέριος κάλεσε τον Ισίδωρο να εμφανισθεί ενώπιόν του, ελπίζοντας ότι θα αρνηθεί την καταγγελία. Έκπληκτος, όμως, τον άκουσε να ομολογεί με παρρησία την πίστη του στο Χριστό. Οργισμένος έδωσε εντολή να τον βασανίσουν σκληρά και να τον ρίξουν στη φυλακή.

Όταν ο πατέρας του πληροφορήθηκε το γεγονός, έσπευσε να πάει στη Χίο, με σκοπό να πείσει το γιο του να εγκαταλείψει το Χριστιανισμό και να επιστρέψει στην πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία. Μάταια, όμως, τον παρακαλούσε.

Όπως γράφει το SanSimera, ο Ισίδωρος, με περισσή ευγένεια και σεβασμό, του απαντούσε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί τον ένα και αληθινό Θεό. Αγανακτισμένος, ο πατέρας του τον καταράστηκε και παρότρυνε τον Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο δυνατό, διότι αποτελούσε μίασμα για την οικογένειά του και την αυτοκρατορία. Πράγματι, ύστερα από πολλά βασανιστήρια, ο Ισίδωρος αποκεφαλίστηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version