Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 28 Μαΐου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 28 Μαΐου
Εκκλησία στα Τρίκαλα Eurokinissi

Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο.

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος και Νεφέλη.

Ο Διοσκορίδης ο Πεδάνιος

Ο Διοσκορίδης ή Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ή Αναζαρβεύς (περίπου 10 μ. Χ. – 90 μ.Χ.) ήταν σημαντικός ΄Ελληνας Ιατρός, Ριζοτόμος, Φαρμακοποιός – Φαρμακολόγος και Βοτανολόγος. Εκτός από Πεδάνιος αποκαλείται και Αναζαρβεύς και αυτό το επέλεξε ο ίδιος, για να τιμήσει τον τόπον καταγωγής της μητέρας του, ήτοι η Ανάζαρβος της Κιλικίας.

Υπηρέτησε ως Ιατρός στον Ρωμαϊκό Στρατό επί της εποχής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Κλαυδίου (41-54 μ. Χ.) και Νέρωνος (54-68 μ.Χ.), και δεν είναι γνωστό το ακριβές έτος της γεννήσεώς του, αλλά θα πρέπει να υποτεθεί ότι εγεννήθη στις αρχές του 1ου αι. μ. Χ., ήτοι περίπου το 10 μ. Χ. και θα απέθανε περί το τέλη του 1ου αι/. μ. Χ., πιθανώς περί το 90 μ. Χ.

Το όνομα Νεφέλη

Αρχαίο ελληνικό όνομα που σημαίνει “νέφος, σύννεφο, λύπη, ατμός”.

Στην ελληνική μυθολογία, η Νεφέλη υπήρξε η θεά της Φιλοξενίας, ήταν Ωκεανίδα, παρόλο που ευρύτερα γνωστός για αυτήν ήταν ο Δίας.

Σύμφωνα με τον μύθο την δημιούργησε ο Δίας, δίνοντάς της την μορφή της Ήρας προκειμένου να ξεγελάσει τον Ιξίωνα. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Κένταυροι, τους οποίους βοήθησε η Νεφέλη στη συμπλοκή τους με τον Ηρακλή

*Το όνομα Νεφέλη εορτάζεται και σε άλλες ημερομηνίες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version