Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου

Σύννεφα πάνω από τον σταυρό που βρίσκεται στον  τρούλο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη των Τρικάλων
Σύννεφα πάνω από τον σταυρό που βρίσκεται στον τρούλο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη των Τρικάλων EUROKINISSI

Ποια ονόματα περιλαμβάνει σήμερα το εορτολόγιο. Ημέρα γιορτής για τον Ερμογένη.

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν τα ονόματα Ερμογένης, Εύγραφος.

Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος εορτάζεται σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου από την Εκκλησία. Ο Μηνάς ήταν Αθηναίος και από την οικογένεια του ειδωλολάτρης. Όταν όμως εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεΐα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη. Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα.

Έπειτα του Ευαγγελίου, όπου και βρήκε αυτό πού τον γέμιζε ψυχικά. Έτσι, ο Μήνας έγινε χριστιανός.

Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος (311 – 313 μ.Χ.) (κατ’ άλλους ο Μαξιμιανός, 286 – 305 μ.Χ) , μη γνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας. Αλλά όταν ο βασιλιάς αυτός διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Μηνάς όχι μόνο δεν εξετέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε να πληθύνουν οι χριστιανικές τάξεις. Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Ερμογένη.

Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά το Μηνά και τον έκλεισε στη φυλακή, για να πεθάνει εκεί μέσα από τις πληγές του. Μετά από καιρό, όταν ο Ερμογένης έστειλε να διαπιστώσουν αν και πότε πέθανε ο Μηνάς, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά και οι πληγές του θεραπεύθηκαν. Τότε δημόσια τον ρώτησε πως έγινε αυτό. Ο Μηνάς απάντησε ότι θεραπεύθηκε την ώρα πού πεσμένος στο έδαφος έψαλλε: «Ἐὰν πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ Κύριε» (Ψαλμός κβ’ 4). Εάν δηλαδή αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε. Η απάντηση είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει χριστιανός ο Ερμογένης και ο Εύγραφος που ήταν γραμματικός του Μηνά. Αργότερα, όλους μαζί τους αποκεφάλισαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εορτολόγιο
SHARE: