Επεισόδια στο Πολυτεχνείο: Πετροπόλεμος και μολότοφ με δυνάμεις των ΜΑΤ

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο: Πετροπόλεμος και μολότοφ με δυνάμεις των ΜΑΤ
ΑΘΗΝΑ - 43Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ταμπουρωμένοι μέχρι τα ξημερώματα οι αντιεξουσιαστές στο Πολυτεχνείο. Βροχή από πέτρες και μολότοφ. Έγιναν 13 συλλήψεις και 5 προσαγωγές (Pics + Vids)

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Πολυτεχνείο από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, με τα πύρινα οδοφράγματα να παραμένουν όλο το βράδυ επί της οδού Στουρνάρη.

Οι αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το Πολυτεχνείο εδώ και μία εβδομάδα και το έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο έκαψαν μία ελληνική σημαία, ενώ επί τουλάχιστον δύο ώρες εκσφενδόνιζαν συνεχώς βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ από τις ταράτσες, πέτρες και διάφορα αντικείμενα.

Οι καταληψίες χρησιμοποίησαν καρέκλες και διάφορα αντικείμενα για την κατασκευή οδοφραγμάτων επί των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, ενώ βροχή έπεσαν τα δακρυγόνα. Από την εισαγγελία δόθηκε εντολή να επέμβει η ΕΛ.ΑΣ. εντός του Πολυτεχνείου και να διαλύσει την κατάληψη, ωστόσο η Αστυνομία αρνείται ότι έχει λάβει με τέτοια σαφήνεια εντολή και ότι στην ουσία αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι εφόσον διαπιστώσει κακουργηματικές πράξεις να επέμβει, τώρα κατά πόσο αυτό δεν συμβαίνει είναι κάτι που οι αρμόδιες Αρχές και οι ηγεσίες τους θα κληθούν ενδεχομένως να το απαντήσουν τις επόμενες ημέρες.

Από την Αστυνομία έγιναν 13 συλλήψεις νεαρών και 5 προσαγωγές από την γύρω περιοχή ενώ ο φραγμός των ΜΑΤ επί της Λ. Αλεξάνδρας απέτρεψε ένα μπλοκ περίπου 500 αντιεξουσιαστών που κατέβαιναν μετά την πορεία και μέσω της Λ. Αλεξάνδρας να εισέλθουν και αυτοί προς την περιοχή του Πολυτεχνείου, καθώς οι καταληψίες καλούσαν μέσω γνωστής ιστοσελίδας αντιεξουσιαστών σε “ενισχύσεις”.

Η πορεία για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια από τους καταληψίες. Η μόνη μικρή ένταση που καταγράφηκε ήταν λεκτική και ήταν μεταξύ διαδηλωτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκλήρωσαν την πορεία τελευταίοι.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στα μέτρα για την πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ υπενθυμίζεται ότι εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα η αίθουσα Γκίνη στο Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη αντιεξουσιαστών, κάτι που έγινε φανερό και με τα επεισόδια που έγιναν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Αυτή την ώρα κλειστοί παραμένουν οι οδοί Πατησίων, Γ΄Σεπτεμβρίου και όλες κάθετες σε αυτές οδοί, καθώς επίσης η Λ. Αλεξάνδρας.

Μετά από μισής ώρας ύφεση στην ένταση των επεισοδίων, τα οποία επικεντρώθηκαν κυρίως στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρη, οι αντιεξουσιάστες ξεκίνησαν ένα νέο κύμα έντονων επεισοδίων και στις καθέτους οδούς γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και επί της οδού Πατησίων. Συνεχώς, οι αντιεξουσιαστές μπαίνουν και βγαίνουν από τις δύο πύλες του Πολυτεχνείου, το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριο. Το τεράστιο λάθος της Αστυνομίας στο σημείο αυτό είναι ότι οπισθοχώρησε πολύ πίσω, ίσως σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση, όμως όπως είναι λογικό, οι αντιεξουσιαστές εκμεταλλεύτηκαν εκ νέου τον χώρο αυτό που τους δόθηκε και κατέλαβαν εκ νέου την Πατησίων στην οποία διαλύουν τα φανάρια και ό,τι άλλο βρουν στο πέρασμά τους.

Λίγο μετά τις 22:30 και αφού είδαν οι αστυνομικοί ότι αυτή τους η απόφαση μόνο χειρότερα τα έκανε τα πράγματα, αποφάσισαν να αντεπιτεθούν εκ νέου και να αναγκάσουν εκ νέου τους αντιεξουσιαστές να εισέλθουν εντός του υπό κατάληψη κτιρίου του Πολυτεχνείου.

Τραυματίστηκε ο αστυνομικός Διευθυντής στα Ιωάννινα

Mε τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ο οποίος δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ.

Ο άγνωστοι κουκουλοφόροι που δημιούργησαν τα επεισόδια στο τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο πέταξαν εναντίον του αστυνομικού διευθυντή ένα καδρόνι και τον τραυμάτισαν στο μέτωπο. Δέκα λεπτά αργότερα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Αυτή την ώρα η κατάσταση φαίνεται να έχει εκτονωθεί ενώ η αστυνομία κάνει προσαγωγές.

Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη μετά την πορεία

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τις 21.00 το βράδυ στο προαύλιο της πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου έχουν εισέλθει ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία, ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε από την οδό Εγνατία στους χώρους του ΑΠΘ, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον τους αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Η Εγνατία οδός παραμένει κλειστή, ενώ συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Επεισόδια και στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της πορείας οι αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες κατά του κτιρίου που στεγάζεται το Γ’ αστυνομικό τμήμα, καθώς και σε υποκατάστημα τράπεζας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ η ομάδα των αντιεξουσιαστών παραμένει έξω το κτίριο του παραρτήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα