Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε άλλες 22 περιοχές της χώρας

Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε άλλες 22 περιοχές της χώρας

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή επιτόπιων υπηρεσιών στους πολίτες (Video + Pics)

Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) σε άλλες 22 περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.

Αναλυτικότερα, ο θεσμός επεκτείνεται σε Αιτωλία, Ακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Θεσπρωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία και Δυτική Αττική (περιοχή Μεγάρων).

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα είχαν διατεθεί σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία, Μάνδρα Αττικής και στα Γρεβενά. Επίσης σε Αρκαδία, Ιωάννινα και Ξάνθη, όπου στο πλαίσιο της επέκτασης ενισχύονται με μια επιπλέον Κινητή Αστυνομική Μονάδα (ανά περιοχή).


Με την επέκταση και ενίσχυση του θεσμού, επιχειρούν συνολικά 35 Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, σε 32 περιοχές της χώρας μας, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα των ακριτικών περιοχών και της ενδοχώρας, με σκοπό την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, σε καθημερινή βάση.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, παρουσίασαν την επέκταση του θεσμού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως, “Τριάντα πέντε μονάδες, αυτή τη στιγμή, διαθέσιμες, σύγχρονες μονάδες, δηλαδή αυτοκίνητα με όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, στελεχωμένα με εκπαιδευμένα στελέχη της Αστυνομίας έρχονται να καλύψουν ανάγκες άμεσης παρέμβασης, θα έλεγα, σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε περιοχές που υπάρχουν αποστάσεις, γιατί ξέρουμε πολύ καλά το ανάγλυφο της χώρας και τις δυσκολίες για συνεχή, άμεση παρέμβαση, εποπτεία και δυνατότητα. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτή η προσπάθεια είναι μια ακόμα προσπάθεια που εξελίσσεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία βεβαίως προσπαθεί να στηρίξει με όσες δυσκολίες υπάρχουν και υπάρχουν, όπως το ξέρετε, το χώρο της Αστυνομίας και της δημόσιας τάξης”.

Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε άλλες 22 περιοχές της χώρας


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε με τη σειρά του, πως “η κατεύθυνση και η προσπάθειά μας είναι να διευρύνουμε και τις δυνατότητες και τον όποιο σχεδιασμό γίνεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν τα γενικότερα, γιατί η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα δεν την απασχολούσαν, όπως είναι προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας, ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των Αστυνομικών είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι τα πάει πολύ καλά η Ελληνική Αστυνομία και σ’ αυτούς τους τομείς. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την κύρια δουλειά που είναι η διασφάλιση της τάξης, η εξυπηρέτηση του πολίτη, έτσι ώστε να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον, κατάλληλο για την όλη λειτουργία της χώρας μας και σ’ αυτήν την κατεύθυνση βλέπετε αυτήν την προσπάθεια και τις Κινητές αυτές Μονάδες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα εξυπηρετήσουν δυσπρόσιτες περιοχές”.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: “Πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατέβηκα λίγο με την Στρατηγό την κα. Τσιριγώτη και είχα μία κουβέντα με τους συνεργάτες, γυναίκες και άντρες που θα αποτελέσουν τα πληρώματα των νέων Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και τους είπα κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Όποιος πραγματικά το αγαπάει να το στηρίξει. Να το στηρίξει, όπως το στήριξαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοί τους. Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να το υπηρετήσει είναι σίγουρο ότι αν το ζητήσει από τη Φυσική Ηγεσία θα απαλλαχθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν την εκτίμηση και την αγάπη, όπως κέρδισαν και οι συνάδελφοί τους στις προηγούμενες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες. Θα σας πω μόνο δύο χαρακτηριστικά νούμερα. Πάνω από 25.000 άνθρωποι σε περιοχές που η αστυνομία δυστυχώς δεν μπορούσε να ήταν παρούσα όσο θα το ήθελε, έχουνε εξυπηρετηθεί. Περίπου 1.500 φορείς, σύλλογοι, είτε αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξυπηρετήθηκαν από αυτές τις αστυνομικές κινητές μονάδες. Θα ήταν αγένεια πάνω από όλα αλλά και άδικο να μην ευχαριστήσω όλους αυτούς που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και προσέφεραν σημαντική βοήθεια, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σκέψη, η ιδέα. Και τον σημερινό Αρχηγό και τον προηγούμενο Αρχηγό και την Φυσική Ηγεσία, αλλά και δύο, τρεις ανθρώπους οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, τον Στρατηγό, τον κ. Τσίγκο, τον Ταξίαρχο, τον κ. Αθανασόπουλο καθώς και τον Ταξίαρχο, τον κ. Κορμπάκη. Θερμά τους ευχαριστώ για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Θέλω να πω επίσης, δύο ακόμα στοιχεία και θα δώσω αμέσως τη σειρά στον Υπουργό. Οι κινητές αστυνομικές μονάδες εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό της Φυσικής Ηγεσίας και του Υπουργείου μας, που λέγεται Α.Ε.Τ.Ο.Σ. «Αστυνόμευση, Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων».

Δεν είναι μόνο οι κινητές αστυνομικές μονάδες που μας εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την εξωστρέφεια και την κοινωνική συμφιλίωση. Έρχεται ακριβώς από πίσω ένα πλέγμα δράσεων όπως παράδειγμα: η επέκταση του συστήματος επιτήρησης στα σύνορά μας με την Τουρκία. 15.000.000 ευρώ η χρηματοδότηση, πολύ υψηλό ποσό και βέβαια πρέπει να σας πω, θα μας εξασφαλίσει και ανθρώπινους πόρους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η επιτήρηση θα γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και αξιοπιστίας αλλά και δυνατότητας διάθεσης των ανθρώπινων πόρων σε άλλες αποστολές.

Θέλω να σας πω επίσης, ότι από τα επείγοντα που πήρε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίστηκαν για το 2016, 600.000 σε ότι αφορά την στήριξη του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ» και βεβαίως περίπου στα 2.500.000 ευρώ, πάλι από τα επείγοντα για τη στήριξη των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά. Θα μπορούσα βεβαίως να σας μιλώ ώρα για όσα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογήσει και υλοποιεί, θα κλείσω μόνο λέγοντας, ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές του 2015 από την Κυβέρνηση συνεχίζεται. Οι κοπιώδεις προσπάθειες της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας, είμαι σίγουρος ότι έχουν αλλάξει το προφίλ του Έλληνα αστυνομικού και είμαι σίγουρος ότι η αποδοχή των δράσεων από την Ελληνική κοινωνία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και βαθμό”.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας μεταξύ άλλων, τόνισε πως είναι απολύτως βέβαιος “ότι ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων θα έχει μεγάλη επιτυχία στην Περιφέρεια. Από το 2010 μέχρι το 2015 έχουν καταργηθεί περίπου 500 Αστυνομικοί Σταθμοί στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι η ύπαρξη αυτών των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει το Κράτος, η Πολιτεία, η Αστυνομία και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, στο πιο δυσπρόσιτο χωριό της Ελλάδος”.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ενστόλων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.

Ειδικότερα, η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στους ακόλουθους άξονες:

 • διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας , όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη,

 • συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου,

 • επαναπροσδιορισμός της τοπικής αρμοδιότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών,

 • ικανοποίηση των αναγκών και προσδοκιών των πολιτών,

 • απάντηση στο χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες,

 • έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές,

 • αποφυγή ταλαιπωρίας μετάβασης στις αστυνομικές Υπηρεσίες των ηλικιωμένων, κυρίως, ατόμων καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων.

Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών και ειδικότερα εστιάζεται:

 • στην αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων, καθημερινού χαρακτήρα,

 • στην καταγραφή και διεκπεραίωση ιδιαίτερων προβλημάτων στην περιοχή δραστηριοποίησής τους,

 • στην άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,

 • στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και στην παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες,

 • στον εντοπισμό προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των παραγόντων που τα προκαλούν,

 • στην αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων ή θεμάτων που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης,

 • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, την οποία εφαρμόζουν οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

 • Απώτερος σκοπός της λειτουργίας αυτού του σύγχρονου μοντέλου αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων - μεσαίου επιπέδου - που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης, είναι η ενσωμάτωση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους.

Απολογισμός Κινητών Αστυνομικών Μονάδων από την εφαρμογή τους (Απρίλιος 1015 - Απρίλιος 2016)

Κατά το 8μηνο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος (τέλη Απριλίου - τέλη Δεκεμβρίου 2015) αρχικά ενεργοποιήθηκαν τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες σε Αρκαδία, Εύβοια, Ιωάννινα και Ξάνθη. Στη συνέχεια, στο τέλος της θερινής περιόδου, ξεκίνησε η λειτουργία του θεσμού και σε Φθιώτιδα, Άρτα, Πρέβεζα, ορεινή Κορινθία και Μάνδρα Αττικής. Περαιτέρω, από την 23-10-2015 ξεκίνησε η εφαρμογή του και σε περιοχές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών.

Όπως προκύπτει από την αποτίμηση του θεσμού, το χρονικό διάστημα της εφαρμογής του (Απρίλιος 2015 – Απρίλιος 2016) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.488 δρομολόγια, ενώ περισσότερα από 22.100 άτομα και 1.254 εκπρόσωποι διάφορων Φορέων ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κ.Α.Μ.

Στο πλαίσιο αυτό το προσωπικό των Κ.Α.Μ. πραγματοποίησε πλήθος προληπτικών ελέγχων σε άτομα και οχήματα και ανταποκρίθηκε σε εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και Φορέων, παρέχοντας την απαιτουμένη υποστήριξη και συνδρομή.

Ειδικότερα διευθέτησε διαφορές με διαδικασίες διαμεσολάβησης, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη έκνομων ενεργειών, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων

καιρικών φαινομένων και τη ρύθμιση θεμάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντες, ενώ παρείχε πληροφορίες και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητα τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κλπ).

Γενικότερα, η συμβολή των Κ.Α.Μ. αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε δυσπρόσιτες περιοχές, στην πρόληψη – αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, συνεργασίας και συμφιλίωσης με τους κατοίκους και τους Φορείς των περιοχών.

SHARE:

24Media Network