Επί ποδός η τροχαία για την έξοδο των γιορτών

Επί ποδός η τροχαία για την έξοδο των γιορτών

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας σε όλη τη επικράτεια έχει εκπονήσει η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των εορτών με στόχο την ομαλή κυκλοφορία και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια για την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων έχει προγραμματίσει η ΕΛ.ΑΣ. σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών, όπως και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα θα αναπτυχθούν σταδιακά και θα κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου και εισόδου των οχημάτων από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και πιο συγκεκριμένα από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διατεθεί το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες υπηρεσίες και μεγάλος αριθμός περιπολικών, μοτοσυκλετών και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.α.).

Θα υπάρξει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου ανά 20-30 χιλιόμετρα, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κτλ.), κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Επίσης, προβλέπεται παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες, ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, διενέργεια ειδικών και γενικών ελέγχων από συνεργεία της τροχαίας, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων και συνεργασία και συντονισμό με όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών εξαιτίας καιρικών φαινομένων.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

SHARE: