Επιχορήγηση 41 εκατ. ευρώ για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου

Επιχορήγηση 41 εκατ. ευρώ για τα ΑΕΙ ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου
Στιγμιότυπο από την 86η σύνοδο των πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων,παρουσία του υπουργού παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ) Εurokinissi

Τα χρήματα θα έχουν αποδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Πέρα απ' την πρόσθετη χρηματοδότηση ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τη Σύνοδο Πρυτάνεων για το θέμα των συγχωνεύσεων

Της Μίκας Κοντορούση

Πρόσθετη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με 7 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2017 και με 34 εκατομμύρια για το έτος 2018, ανακοίνωσε κατά την 86η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παράλληλα με τη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως είπε έχει ήδη εξασφαλίσει, για την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την βελτίωση των υπηρεσιών στέγασης για τους φοιτητές που διαμένουν σε εστίες.

Κατά την συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, που συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Συνόδου, οι πρυτάνεις του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω των ισχνών οικονομικών και της υποστελέχωσης καθώς επίσης και την έντονη ανησυχία τους την λειτουργία των ΕΛΚΕ, δεδομένης της καθυστέρησης έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή του Ν.4485/2017 περί λειτουργίας τους. Όπως υπογράμμισε η Σύνοδος η αποτελεσματική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των Πανεπιστημίων, την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα την απασχόληση χιλιάδων νέων ερευνητών.

Απ’ την πλευρά του ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση επίλυση του προβλήματος, ενώ για το θέμα της υποστελέχωσης ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε από τον Αύγουστο του 2019 να επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις όλων των μελών ΔΕΠ που αποχωρούν από την υπηρεσία.

Η Σύνοδος έθεσε επίσης στον υπουργό το ζήτημα του αποκλεισμού της από τις συζητήσεις που αφορούν στην αναδιάταξη του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας νέου Πανεπιστημίου και τη μεταφορά Τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Ο κ. Γαβρόλγου δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τη Σύνοδο για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα του υποβληθούν από τις επιτροπές που έχει συγκροτήσει για την μεταφορά Τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα έξω απ’ το Ζάππειο Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος απ’ την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε σήμερα, διαμαρτύρονταν φοιτητές κατά της συγχώνευσης τμημάτων και ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

– Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων

– Υποστελέχωση Πανεπιστημίων

– Θέσπιση Ακαδημαϊκών Κριτηρίων για την Πανεπιστημιοποίηση

– Μεταπτυχιακές Σπουδές

– Παιδαγωγική Επάρκεια

– Φοιτητική Μέριμνα

– Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των ΕΛΚΕ (Ν. 4485/2017)

– Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός ΑΕΙ

– Κρατήσεις Υπέρ Τρίτων και Καταλογισμοί σε Βάρος Πανεπιστημίων

– Αναδρομικά Μελών ΔΕΠ και Διεκδικήσεις από Ιδρύματα

– Θεσμοθέτηση Μακροχρόνιου Leasing για Κτίρια

– Βελτιωτικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

– Γενίκευση Χρήσης Ψηφιακών Εγγράφων και Υπογραφών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα