Επιστολή των Ελλήνων του Παρισιού για τα ΤΕΓ: Πώς είναι δυνατόν να επιλέγετε μόνο δύο εκπαιδευτικούς;

Επιστολή των Ελλήνων του Παρισιού για τα ΤΕΓ: Πώς είναι δυνατόν να επιλέγετε μόνο δύο εκπαιδευτικούς;

Για μία ακόμη φορά οι Ελληνες του Παρισιού εκπέμπουν SOS για την υποστελέχωση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας. Τι αναφέρουν σε επιστολή τους στο συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες.

Η υποστελέχωση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο σχολικό έτος αφού, όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και περιχώρων προς το συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες, οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που θα γίνουν θα είναι μόλις δύο.

Μέσω της επιστολής, οι Ελληνες του Παρισιού εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν την απόσπαση τουλάχιστον επτά εκπαιδευτικών έτσι ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς αποτελεσματικά τα ΤΕΓ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων πληροφορήθηκε χθες στη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου, τα τεκταινόμενα ως προς την στελέχωση των ΤΕΓ που λειτουργούν στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή του. Με μεγάλη μας έκπληξη, ενώ είχαμε δει τους τελικούς καταλόγους των υποψηφίων εκπαιδευτικών που έχουν ζητήσει απόσπαση στο Παρίσι και ο αριθμός τους ήταν ικανοποιητικός, το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρου Κόπτση μας πληροφόρησε ότι ζητήσατε μόνον δύο εκπαιδευτικούς για το Παρίσι.

Κυρία Κολλάρα, νομίζω πως υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα σχετικά με την αξιολόγηση που κάνετε της κατάστασης της ελληνικής εκπαίδευσης στο Παρίσι. Η ελληνική παροικία θεωρεί ότι επιμένετε να αγνοείτε τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας παρά τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Η ελληνική παροικία θεωρεί επίσης ότι συγχέετε ανθρώπους και αριθμούς, πιθανόν λόγω των οικονομικών σας σπουδών, αλλά και της απομάκρυνσης, φυσικής και πνευματικής, από ό,τι συμβαίνει στα ΤΕΓ στο Παρίσι και αλλού, όπου είστε υπεύθυνη.

Σκοπός σας είναι να απαγορεύετε στα παιδιά των ομογενών να έχουν πρόσβαση στην ελληνική παιδεία; Σας έδωσε εντολή το Υπουργείο Παιδείας να κλείσετε όλα τα ΤΕΓ στο εξωτερικό, και δή, στη πρωτεύουσα της Γαλλίας όπου έχει εγκατασταθεί, λόγω του πρόσφατου μεταναστευτικού κύμματος, ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών με πολλά μικρά παιδιά;

Καλό είναι να απαντήσετε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να κοινοποιήσετε την απάντησή σας στην Κοινότητα, στην Μητρόπολη και στους Συλλόγους Γονέων που κράτησαν τα παιδιά με το ζόρι στα εξαθλιωμένα τμήματα που αφήσατε στο Παρίσι και στα περίχωρα: συνδιδασκαλίες σε τάξεις με 40-45 μαθητές, με τρία διαφορετικά επίπεδα και ελλιπείς ώρες διδασκαλίας, δηλαδή δύο αντί για πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα και 15ήμερα μαθήματα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Τρεις εκπαιδευτικοί για 140 μαθητές σε ένα ΤΕΓ, το Σάββατο απόγευμα, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι το σχολικό σύστημα στο Παρίσι δεν επιτρέπει στα παιδιά να μετακινούνται καθημερινά! Και βέβαια η προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις Ελληνομάθειας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι ανεπαρκέστατη. Θέλετε να χρεωθείτε προσωπικά την πιθανή αποτυχία των παιδιών μας στις Εξετάσεις Ελληνομάθειας;

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Α. Κόπτσης, στην τηλεδιάσκεψη της 29ης Μαρτίου, μας είπε ότι θα είχαμε τους απαραίτητους εκπαιδευτικους, εφόσον θα υπάρχουν αιτήσεις για απόσπαση στο Παρίσι. Μετά από τόση κινητοποίηση τολμάτε και ζητάτε δύο μόνον εκπαιδευτικούς, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι μιά δασκάλα επιστρέφει στην οργανική της θέση στην Ελλάδα; Δηλαδή πιστεύετε ότι μας κάνετε χάρη με το να ζητάτε έναν μόνο εκπαιδευτικό επιπλέον από πέρυσι; Θέλετε να μας πείσετε, εμάς και το Υπουργείο, ότι τα σχολεία μας μπορούν να λειτουργήσουν σωστά με 8 εκπαιδευτικούς ενώ οι πραγματικές μας ανάγκες είναι 15 με 18 συνολικά;

Μέχρι στιγμής, δεν αναφέραμε το όνομά σας ποτέ σε καμία από τις διαμαρτυρίες μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όμως έχει έρθει πλέον ο καιρός να αναφέρουμε τον πραγματικό αίτιο της απελπιστικής κατάστασης των σχολείων μας και να ανατρέψουμε την εσφαλμένη ιδεοληψία ότι ο Έλληνας του εξωτερικού παύει να είναι Έλληνας εφόσον ζει εκτός συνόρων και το Ελληνικό Κράτος δεν πρέπει να σπαταλά δημόσιο χρήμα για τα παιδιά της Ομογένειας.Κυρία Κολλάρα, ο ρόλος σας δεν είναι να κάνετε αριθμητικούς υπολογισμούς.

Η αποστολή σας είναι για να διαχειρίζεστε με σοφό τρόπο τη σωστή στελέχωση των σχολείων της διασποράς, ώστε οι μαθητές που ζουν εκτός των εθνικών συνόρων να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, χωρίς καμία γλωσσική ανεπάρκεια. Δεν πτοούμαστε από τις δυσκολίες ούτε από την εκλογική περίοδο που διανύουμε. Θα κινηθούμε με κάθε τρόπο ώστε το δίκαιο αίτημά μας να ικανοποιηθεί. Δίχως άλλη καθυστέρηση, σας καλούμε να αιτηθείτε την απόσπαση τουλάχιστον επτά επιπλέον εκπαιδευτικών, στην περιοχή μας.Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων και όλων των ΤΕΓ της περιοχής του Παρισιού.

Η πρόεδρος

Σέτα Θεοδωρίδου

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα