Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα απέναντι στην 36χρονη – Το αναπάντητο “γιατί”

Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα απέναντι στην 36χρονη – Το αναπάντητο “γιατί”
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο δικαστήριο EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρέθηκε για πρώτη φορά σε απόσταση αναπνοής από την κατηγορούμενη, την οποία με θάρρος και ψυχραιμία επιχείρησε να αντιμετωπίσει.

Με ένα βαρύ ερώτημα, ένα “γιατί” που εξακολουθεί να πλανάται αναπάντητο, η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρέθηκε για πρώτη φορά σε απόσταση αναπνοής από τη γυναίκα που της στέρησε την υγεία της, φτάνοντάς τη -όπως επισημαίνει η κατηγορία- τόσο κοντά στο θάνατο. Κι όμως η Ιωάννα δεν στάθηκε έρμαιο των συνθηκών, αλλά ψύχραιμη και με θάρρος επιχείρησε να την αντιμετωπίσει.

Ήταν ίσως η μόνη στιγμή στη μαραθώνια διαδικασία που οι δύο γυναίκες βρέθηκαν σχεδόν μόνες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριο λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, είχε διακόψει για κάποια διαδικαστικά ζητήματα, και όλοι οι παράγοντες της δίκης βρίσκονταν εκτός αιθούσης. Εκτός από την Ιωάννα που βρέθηκε να μιλά με μία γυναίκα στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου από την πλευρά των εδράνων της πολιτικής αγωγής, ενώ στην ίδια ευθεία από την πλευρά της υπεράσπισης καθόταν η 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα, συνεχώς περιτριγυρισμένη από τέσσερις κουκουλοφόρους αστυνομικούς.

Στο δικαστήριο η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι, Έφη Καρακαντζούλα ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Εκεί μέσα στην απόλυτη ησυχία, δίχως δικηγόρους ή αδιάκριτα βλέμματα, η Ιωάννα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής. Μισό μέτρο χώριζε πλέον τις δύο γυναίκες, ωστόσο εκείνη -σε αντίθεση με τον αδελφό της που πολλές φορές δεν μπόρεσε να χειριστεί τη συναισθηματική φόρτιση εκφράζοντας την οργή του- κάθισε ευθυτενής μπροστά στην 36χρονη και της μίλησε.

«Δε θες να με κοιτάξεις, να με θαυμάσεις, ξέρω δεν τα πήγες τόσο καλά όσο ήθελες αλλά κάτι έχει γίνει. Ντρέπεσαι καθόλου; Μόνο να παίζεις θέατρο ξέρεις. Δεν έχεις να μου πεις τίποτα τώρα; Κάτι; Κοριτσάκι μου όπως μου έλεγες; Κοριτσάκι μου; Δεν έχεις βάλει μυαλό ένα χρόνο που είσαι μέσα; Τι πρέπει να σου συμβεί; Εγώ είμαι εδώ, δεν θα φύγω, περιμένω να μου πεις. Ό,τι και να κάνεις έχεις ξευτιλιστεί, ό,τι και να κάνεις» ήταν τα λόγια της.

Χωρίς φωνές, χωρίς οργή. Αλλά με τα μάτια της καρφωμένα πάνω στην 36χρονη. Η απάντηση -ακόμα και αν πράγματι η Ιωάννα πίστευε ότι θα βγει από το στόμα της κατηγορουμένης- δεν ήρθε ποτέ. Όπως και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έτσι και εκείνη τη στιγμή η Έφη Κακαράντζουλα κοιτούσε ευθεία μπροστά της στο κενό, ανέκφραστη και αμίλητη.

Τα μεγάλα ερωτήματα έμειναν και πάλι μετέωρα, με την ελπίδα ότι θα απαντηθούν έστω τη στιγμή της απολογίας της. Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσαν οι χειρισμοί της κατηγορούμενης, η οποία δεν δίσταζε να δείχνει την αντίθεση της σε ορισμένες φάσεις της δίκης. Υπήρξαν φορές που επεδίωξε να παρέμβει στη διαδικασία, με τους συγγενείς της Ιωάννας να στρέφονται εναντίον της, ενώ όταν ζήτησε και έλαβε το λόγο από τον πρόεδρο της έδρας κατάφερε να δείξει μόνο προκλητικότητα. Χωρίς να μετριάσει τα λόγια της, από το βήμα του μάρτυρα, στο κέντρο της δικαστικής αίθουσας, χαρακτήρισε «μη αποδεκτό» αυτό που έγινε, δίχως από τα χείλη της να ακουστεί η λέξη «συγγνώμη».

Κατηγορούμενη: Θα ήθελα να απευθυνθώ προς το θύμα…

Αδελφός θάματος: Μη ξανακοιτάξεις από εδώ!

Κατηγορούμενη: Ξέρω ότι αυτό που έχει γίνει δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ Ιωαννα γνωρίζεις γιατί έχει γίνει όλο αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – έχει πιστοποιηθεί 90% σωματική αναπηρία και 50% ψυχική αναπηρία, όπως εξήγησε – παρέμεινε καθ’ όλη τη χθεσινή συνεδρίαση στο δικαστήριο για να ακούσει τους μάρτυρες που ακολούθησαν της δικής της κατάθεσης. Η ανάγκη της να παρακολουθήσει τη δίκη, οδήγησε τον εκ των δικηγόρων της να ζητήσει ολιγόλεπτη διακοπή, καθώς για λόγους υγείας θα έπρεπε να κινηθεί. Όμως, ο πρόεδρος θεώρησε φρονιμότερο να συνεχιστεί η διαδικασία για να καταθέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μάρτυρες από το μακρύ κατάλογο του κατηγορητηρίου. Απευθυνόμενος στην ίδια, είπε: «Αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον σας να παρακολουθήσετε τη δίκη και την ανάγκη σας να αναπαυθείτε, αλλά πρέπει να τελειώσουμε. Μπορείτε για λίγο να βγείτε εξω και θα συνεχίσουμε εμείς».

Η επίθεση με το βιτριόλι

Στη δεύτερη συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εκτός από τις εντάσεις, πρωταγωνίστησε η κατάθεση της ίδιας της Ιωάννας Παλιοσπύρου, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα.

Μίλησε για την επίθεση με το βιτριόλι, για τις προσπάθειες της να σωθεί από το καυστικό υγρό με το οποίο την είχε λούσει, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να λιώνει. Προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν υπήρχε κανένα κίνητρο: «Εγώ δεν βρισκω κανενα κίνητρο γιατί δεν εχει συμβει μεταξύ μας το παραμικρό. Δεν υπαρχει τιποτα. Δεν εχουμε ανταλλάξει ουτε νια παρεξήγηση. Η σχεση μας ηταν σχεδόν ανύπαρκτη και το υφος της επικοινωνίας μας φαινεται από τις συνομιλιές μας».

Αναφέρθηκε και στις μάχες της στα χειρουργεία, ενώ καταλόγισε στην κατηγορουμένη και άλλες ανεπιτυχείς προσπάθειες καθώς και τον απόλυτο σχεδιασμό της επίθεσης. Αυτό που διευκρίνησε στο δικαστήριο, ήταν πως όλα καταδεικνύουν ότι η πρόθεση της 36χρονης ήταν να τη σκοτώσει.

«Ήταν απόλυτα ψύχραιμη. Δεν μου είπε τίποτα. Ήταν πολύ κοντά μου, μπορούσα να δω μόνο το πρόσωπό της από την απόσταση που μας χώριζα» εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι η ποσότητα του υγρού ήταν μεγάλη: «Όταν μου το έριξε ήταν σαν να ήταν ένα μπουκαλι με νερό. Ό τι έφυγε επάνω μου ήταν με μία κίνηση και ήρθε όλο πάνω μου και με έλουσε από το κεφάλι μέχρι κάτω».

Εισαγγελέας: εισπνεύσετε ή κατάπιατε το υγρό;

Ιωάννα: είμαι σίγουρη ότι το μύρισα και αν Κάποιος μυρίσει καταλαβαίνει ότι είναι καυστικό. Δεν ξέρω πως έγινε και δεν το εισέπνευσα. Νομίζω από καθαρή τύχη και θαύμα. Η γιατρός μου μου εξήγησε ότι ήμουν τυχερή που δεν το κατάπια ή δεν το εισέπνευσα. Ενώ είμαι καμμένη στα χείλη και στη μύτη, από θαύμα δεν άνοιξα το στόμα μου. Νομίζω ότι δεν πρόλαβα ούτε αυτό να κάνω… αν το είχα κάνει, η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη και θα είχα πεθάνει.

Η δίκη συνεχίζεται στις 5 Οκτωβρίου με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορητηρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα