Επίθεση με βιτριόλι: Αρχίζει η δίκη – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Επίθεση με βιτριόλι: Αρχίζει η δίκη – Τα αναπάντητα ερωτήματα
Η 36χρονη η οποία κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι οδηγούμενη από αστυνομικούς στον ανακριτή. Eurokinissi

Στη δικαστική αίθουσα θα βρίσκεται η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η γυναίκα που κόντεψε να χάσει τη ζωή της, όταν η 36χρονη συντοπίτισσα της, τής πέταξε καυστικό υγρό στο πρόσωπο. Η στάση της 36χρονης κατηγορουμένης.

Εξηγήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα που περικλείουν, την επίθεση με το βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, θα επιχειρήσει να δώσει από σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, μέσα από μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.

Το δικαστήριο, αποτελούμενο από δικαστές και ενόρκους, θα κληθεί -μέσα από έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και τις καταθέσεις 35 μαρτύρων κατηγορίας- να εξετάσει εξονυχιστικά αυτή την υπόθεση – θρίλερ, που προκάλεσε αποτροπιασμό και απέχθεια, λόγω της σκληρότητας της πράξης. Τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, αφού μέχρι και τώρα -ενάμισι χρόνο μετά- παραμένουν δίχως απαντήσεις, είναι πολλά.

Για ποιό λόγο η κατηγορουμένη Έφη Καρακατσούλα αποφάσισε να επιτεθεί σε βάρος της συντοπίτισσας της και μάλιστα, με αυτό τον σκληρό τρόπο; Μάλιστα, η ίδια απολογούμενη στον ανακριτή έχει υποστηρίξει πως θα αναφερθεί στους λόγους που την οδήγησαν στο έγκλημα κατά την ακροαματική διαδικασία.

Προχώρησε μόνη της στην υλοποίηση του εγκληματικού της σχεδίου ή ενδεχομένως υπήρξε και ένα άλλο πρόσωπο, ένας συνεργός, ο οποίος τη βοήθησε να το φέρει εις πέρας; Ποιος ήταν ο προμηθευτής του θειικού οξέως, που έριξε στο πρόσωπο της Ιωάννας προκαλώντας της βαρύτατες κακώσεις, σε σημείο να κινδυνεύσει η ζωή της;

Η 36χρονη κατηγορουμένη, παρά το γεγονός ότι έχει παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και αντιμετωπίζει μία βαριά ποινή, δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις. Την πρώτη φορά που βρέθηκε ενώπιον του τακτικού ανακριτή προτίμησε να επικαλεστεί το δικαίωμα σιωπής, με αποτέλεσμα να μην απαντήσει σε καμία ερώτηση του δικαστικού λειτουργού, ο οποίος και την έκρινε προσωρινά κρατούμενη.

Σχεδόν δέκα μήνες μετά, σε συμπληρωματική της απολογία ομολόγησε την πράξη της, ωστόσο υποστήριξε πως δεν επιχείρησε να δολοφονήσει την 35χρονη Ιωάννα αλλά να της προκαλέσει κακώσεις. “Δεν γνώριζα ότι θα προκαλούσα τόσο μεγάλη ζημιά” είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ένα “προσωπικό ζήτημα” την οδήγησε στην πράξη αυτή, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει περαιτέρω τα ακριβή αίτια.

“Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα” είχε αναφέρει, προσθέτοντας ότι “σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη και για αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου”.

Παρούσα στο δικαστήριο;

Τίποτα δεν δείχνει πάντως, ότι η 36χρονη Έφη Καρακατσούλα δεν θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, προκειμένου να απευθυνθεί στους φυσικούς και τακτικούς δικαστές της, αναφορικά με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της απείθειας (αφορά στην άρνηση της 3να συνδράμει προς διακρίβωση των στοιχείων της όταν οι αστυνομικοί την εντόπισαν στην περιοχή του Ζωγράφου στις 11/6/2020), που της έχουν αποδοθεί.

Από την πλευρά της, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία εδώ και μήνες υποβάλλεται σε σωρεία χειρουργικών επεμβάσεων για να μπορέσει να αποκτήσει μία κανονικότητα ξανά στη ζωή της, έχει ήδη δηλώσει ότι θα βρίσκεται στο δικαστήριο για να παρακολουθήσει τα όσα θα λάβουν χώρα ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. “Το γεγονός πως ορίστηκε η ημερομηνία της δίκης είναι κάτι που παρ’ όλο που το περίμενα με ανυπομονησία με αναστάτωσε και μου έφερε επώδυνες αναμνήσεις του τελευταίου χρόνου. Ξέρω πως θα είναι για εμένα επίπονο ψυχολογικά σαν διαδικασία, αλλά είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσω και θα το κάνω” έχει αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με την επικείμενη δίκη, έχει τονίσει ότι “η δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δική μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται”.

Η παραπομπή στο εδώλιο

Ήταν 20 Μαΐου του 2020, όταν η κατηγορούμενη, φέρεται να αποφάσισε να στραφεί κατά της ανυποψίαστης Ιωάννας Παλιοσπύρου, πετώντας της θειϊκό οξύ στην είσοδο του κτίριου των γραφείων όπου εργαζόταν η κοπέλα στην Καλλιθέα. “Χωρίς να της απευθύνει καθόλου τον λόγο την περιέλουσε ακαριαία από εγγύτατη απόσταση με μεγάλη ποσότητα του ως άνω λίαν τοξικού υγρού στοχεύοντας κυρίως προς το πρόσωπό της” θα περιγράψει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο βούλευμα του, με το οποίο αποφάσισε την παραπομπή της 36χρονης σε δίκη, ενώ στη συνέχεια: “η παθούσα αισθάνθηκε, λόγω της καυστικότητας του οξέως, αφόρητους πόνους και άρχισε να κραυγάζει ζητώντας βοήθεια, προς τούτου δε προσέτρεξε στο πλησίον φαρμακείο (…), όπου και ξέπλυνε τις πληγείσες επιφάνειες του σώματός της με νερό. Ακολούθως ειδοποιήθηκαν οι συνάδελφοί της και χωρίς χρονοτριβή μεταφέρθηκε συνοδευομένη στο νοσοκομείο Metropolitan».

Η κατηγορουμένη την ώρα εκείνη, «επωφεληθείσα της αναταραχής από τις κραυγές της παθούσας και το πολυσύχναστο της κεντρικής οδού Ελ. Βενιζέλου, τη διέσχισε τρέχοντας, εισήλθε σε ταξί που την ανέμενε», με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη της. Το κίνητρο, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν ότι “περί τα τέλη του 2020 ανέπτυξε αισθήματα εχθρότητας και μίσους απέναντι στην Παλιοσπύρου” διότι πίστευε ότι η Ιωάννα ήταν ερωτική αντίζηλός της στη «γνωριμία και ελεύθερη περιστασιακή ερωτική σχέση» που διατηρούσε με 40χρονο άνδρα. Εξαιτίας αυτής της της πεποίθησης “άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης αυτής, τις κινήσεις της οποίας έθεσε υπό παρακολούθηση”.

Η Ιωάννα, “από την πλήξη της με το εξαιρετικά επικίνδυνο ως άνω καυστικό υγρό, εν όψει της ποσότητας που δέχθηκε και της πυκνότητας της σύστασης του (λόγω της μη αραίωσής του), θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής της στη διαβρωτική των ιστών δράση του”. Αν και τελικά κρατήθηκε στη ζωή, “ υπέστη εκτεταμένα (σε συνολική επιφάνεια 20% του σώματός της) χημικά εγκαύματα ολικού δερματικού πάχους σε ζωτικές περιοχές (πρόσωπο, τριχωτό της κεφαλής, λαιμός, κορμός, στήθος, άνω άκρα). Ειδικότερα το πτερύγιο του αριστερού της ώτος κάηκε καθολικά, η αριστερή πλευρά του προσώπου και του τραχήλου ήταν βαθιά καμένη και υπέστη έγκαυμα αριστερού οφθαλμού και βλεφάρων”.

Σύμφωνα με την εισήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Ιούλη, που υιοθέτησε το δικαστικό συμβούλιο, “η άμεση περίθαλψη της παθούσας και η πραγματοποιηθείσα έγκαιρη έκπλυση των πληγεισών περιοχών από το καυστικό σκεύασμα απέτρεψαν την κατάληξή της. Πλην όμως οι βλάβες που προκλήθηκαν σε αυτή συνεπεία της επίθεσης της κατηγορουμένης είναι μόνιμες (ενδεικτικά: μερική απώλεια της ακοής, παραμόρφωση χείλους που εμποδίζει τη λήψη τροφής και υγρών, μη αναπλήρωση ποιότητας φυσιολογικού δέρματος). Παρά δε την ήδη υποβολή της σε πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων (καθαρισμός νεκρών ιστών, επικάλυψη με τεχνητό δέρμα, τοποθέτηση ειδικού δερματικού μοσχεύματος κ.λπ.), ως επίσης και σε άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, δεν είναι ιατρικώς δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους”.

Για την ελληνική Δικαιοσύνη, η ανθρωποκτόνο δόλος ήταν προφανής. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στο βούλευμα ότι η καυστική χημική ουσία ήταν μεγάλης επικινδυνότητας, ενώ η παθούσα επέλεξε να πετάξει από κοντά στο θύμα σοβαρή ποσότητα και μάλιστα, η μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της “την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα