Έρχεται έντονη ζέστη – Πώς θα δροσιστείτε στο σπίτι

Έρχεται έντονη ζέστη – Πώς θα δροσιστείτε στο σπίτι
Στιγμιότυπα ζέστης από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Καύσωνας και υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες. Οδηγίες για να προστατευτείτε από τη ζέστη και να κάνετε πιο δροσερό το σπίτι σας.

Από την Παρασκευή (28/08) η ΕΜΥ έχει εκδώσει το έκτακτο δελτίο για τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η ΓΓΠΠ με αναρτήσεις της, μεταφέρει τα προγνωστικά δεδομένα από την ΕΜΥ με τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες και παράλληλα δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Από την μεριά μου θέλω να σας ενημερώσω ότι πηγαίνοντας στον παραπάνω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ανά ημέρα τις μέγιστες και τις ελάχιστες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Μπορείτε, παράλληλα, να δείτε ανά περιοχή τις προβλεπόμενες θερμοκρασίας και τον καιρό πατώντας τον σύνδεσμο εδώ.

Πώς θα ελαφρύνω το θερμικό φορτίο

Όπως διαβάσατε μέσα στις βασικές οδηγίες της ΓΓΠΠ είναι καλό να κρατήστε τα παράθυρα, τις κουρτίνες και τα παντζούρια κλειστά όλη μέρα. Αυτή η πρόταση γίνεται γιατί τα δωμάτια υπερθερμαίνονται, όταν ο ήλιος μπαίνει μέσα από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, τα οποία λειτουργούν σαν τεράστιοι μεγεθυντικοί φακοί. Αν το σπίτι πληροί όλες τις προδιαγραφές, θα παραμείνει δροσερό εσωτερικά. Κρατώντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες κλειστές, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την εισροή της θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού και η παρεμπόδιση του ηλιακού φωτός θα σταματήσει την υπερθέρμανση του δωματίου.

Μέσα στις κλασικές λύσεις για ανθρώπους που δεν έχουν air condition ή που τους πειράζει για κάποιο λόγο η χρήση του, η λύση είναι ο ανεμιστήρας. Ο αέρας που κινείται μέσω ανεμιστήρα, παρότι έχει την ίδια θερμοκρασία με το περιβάλλον, μας δροσίζει επιταχύνοντας την εξάτμιση του ιδρώτα μας. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεμιστήρες, επίσης, προκαλούν το σώμα μας να χάσει νερό πιο γρήγορα. Άρα, παράλληλα, με την χρήση του είναι καλό να πίνουμε και νερό, ενώ καλό είναι μέσα στο ρεύμα του αέρα που παράγεται από τον ανεμιστήρα να υπάρχει και μια βρεγμένη πετσέτα. Αυτό για να μην ξεραίνεται πολύ ο περιβάλλων χώρος. Αν, μάλιστα, είναι βράδυ και θέλουμε να κοιμηθούμε ευχάριστα, ας βάλουμε και παγοκύστες μπροστά από τους ανεμιστήρες που θα είναι τοποθετημένοι, έτσι ώστε να κοιτούν προς το κρεβάτι μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Μιας και αναφερθήκαμε προηγουμένως στο πώς θα κοιμηθούμε πιο δροσερά, θα σας προτείνω να κοιμηθείτε φορώντας βαμβακερές πιτζάμες. Όσο παράξενο και να φαίνεται, οι πιτζάμες απορροφούν τον ιδρώτα και μας βοηθούν να μη ζεσταινόμαστε υπερβολικά. Επιπλέον, φορώντας βαμβακερές πιτζάμες δεν θα νιώθουμε αυτό το απαίσιο συναίσθημα ότι ”κολλάμε”. Παράλληλα, μειώνουμε το ρίσκο να ξυπνήσουμε το πρωί κρυωμένοι, μιας και ούτως ή άλλως η θερμοκρασία, τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και του σώματος, πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ελλείψει τεχνολογικών μέσων, ο καλύτερος τρόπος δροσισμού είναι η χρήση του νερού με ένα απλό ντους. Αναφέραμε και προηγουμένως ότι η με τη διαδικασία της εφίδρωσης παράγεται ιδρώτας ο οποίος εξατμίζεται, οδηγώντας σε απώλεια θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα, και έτσι επέρχεται η αίσθηση του δροσισμού. Δυστυχώς, όταν η δυνατότητα εξάτμισης είναι περιορισμένη, τότε ο ιδρώτας πληθαίνει, οδηγώντας τον ανθρώπινο οργανισμό σε ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας. Προκειμένου, λοιπόν, να βοηθήσουμε τον οργανισμό να ξεπεράσει μία τέτοια δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να αναζητούμε την βοήθεια του νερού. Κάνοντας ένα ντους με καθαρό χλιαρό νερό (δεν θα πρέπει το νερό να είναι κατ’ ανάγκη κρύο), χρησιμοποιώντας όμως πάντα ένα αφρόλουτρο ή σαπούνι, απομακρύνουμε τον ιδρώτα, καθαρίζονται οι πόροι του σώματος και έτσι επαναφέρουμε και πάλι σε καλή λειτουργία τη διαδικασία της εξάτμισης μέσω της οποίας θα επιτύχουμε και πάλι το δροσισμό μας. Η διαδικασία αυτή, ανάλογα και με τις θερμοκρασιακές συνθήκες, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κλείνουμε με την επισήμανση ότι όλες αυτές τις ημέρες οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι πάρα πολύ υψηλές, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στα αστικά κέντρα. Κάνουμε μέσα σε όλα αυτά και λίγο υπομονή και όλα θα πάνε καλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα