Έρευνα-κόλαφος για την κατάσταση στον Τύπο: “Ενοχλητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση αποσιωπούνται”

Έρευνα-κόλαφος για την κατάσταση στον Τύπο: “Ενοχλητικές ειδήσεις για την κυβέρνηση αποσιωπούνται”
Εφημερίδες κρεμασμένες σε περίπτερο. Eurokinissi

Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι περιορισμένη και αποτελεί ζητούμενο και όχι δεδομένο σύμφωνα με μεγάλη διεθνή έρευνα.

Διόλου κολακευτική για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα είναι η μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε τον Δεκέμβριο του 2021 η Media Freedom Rapid Response υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Εκ των συμπερασμάτων της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι μία έτσι και αλλιώς ομιχλώδης κατάσταση στο χώρο των ελληνικών media έχει επιδεινωθεί σφόδρα από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και “το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας”.

Αναδεικνύεται επίσης το συμπέρασμα στο οποίο έφτασε και η σχετική έρευνα του ινστιτούτου “Eteron” σύμφωνα με την οποία μόλις το 10,7% των Ελλήνων εμπιστεύεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας.

Κατά την έρευνα “ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση δεν αναφέρονται σε πολλά μέσα δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση του κοινού σε αξιόπιστη πληροφόρηση.

Οπως είναι φυσιολογικό, η έρευνα στέκεται ιδιαίτερα στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα (αν και υπήρξαν ακόμα και πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις γι’ αυτό). Η καθυστέρηση στην πρόοδο των ερευνών χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως “ανατριχιαστική”.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε επιχείρηση νομικών κυρώσεων εναντίον δημοσιογράφων όπως η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης οι οποίοι διώκονται ποινικά για τις αποκαλύψεις που έκαναν σχετικά με το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα.

Tα αποτελέσματα της έρευνας συνδυάστηκαν με μία ακόμη πτώση της Ελλάδας στον πίνακα για την ελευθερία του Τύπου κατά πέντε θέσεις (έχει την 4η χειρότερη θέση στην ΕΕ), δείγμα του ότι η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίο ίσχυσε και ο νέος νόμος περί fake news που αποδοκιμάστηκε από το σύνολο των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα