Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκίνησε η δίκη για την “κλοπή του αιώνα”

Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκίνησε η δίκη για την “κλοπή του αιώνα”
Εθνική Πινακοθήκη ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή 3 έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, με τον κατηγορούμενο να αντιμετωπίζει την κατηγορίας της διακεκριμένης κλοπής κατά συναυτουργία

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισε σήμερα, Παρασκευή (20/1) ο κατηγορούμενος για την κλοπή 3 έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Ανάμεσα σε αυτά και ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1939 και αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη στο ελληνικό κράτος.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το γυναικείο κεφάλι του Πικάσο αποτιμήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, μετά από έναν χρόνο κράτησης, είναι ελεύθερος μετά από διάταξη του ανακριτή και με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς άλλους πρόσθετους περιοριστικούς όρους.

Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονται σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πίνακες των Picasso, Mondrian και Moncalvo είχαν βρεθεί στην Κερατέα μέσα σε μία ρεματιά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατηγορούμενος είχε υποδείξει στην αστυνομία το σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο πίνακες.

Η υπόθεση της κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη είχε συγκλονίσει την ελληνική, αλλά και παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν το 2012 ο κατηγορούμενος είχε παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της εθνικής πινακοθήκης και έκλεψε το “Γυναικείο κεφάλι”, με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Picasso στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1939, το έργο “Μύλος” (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα