Έβρος: Πυρετός διαπραγματεύσεων για τους δύο 'Ελληνες στρατιωτικούς

ΕΒΡΟΣ-ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ / ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΕΒΡΟΣ-ΓΕΦΥΡΑ ΚΗΠΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ / ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αδριανούπουλη- Για απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και απόπειρα κατασκοπείας κάνει λόγο μερίδα του τουρκικού Τύπου

Του Κώστα Καντούρη

Άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Αδριανούπολη για το περιστατικό με τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο, οι οποίοι συνελήφθησαν από μέλη τουρκικής περιπόλου στις Καστανιές, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα σύνορα.

Έγκυρες πληροφορίες του Νews 24/7 ανέφεραν πως ήδη στο ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης έχουν μεταβεί στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών για να γίνουν επαφές με την τουρκική πλευρά.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η άμεση επίλυση του ζητήματος χωρίς να χρειαστεί να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Ωστόσο πηγές από την Τουρκία ανέφεραν πως ήδη έχει κινηθεί η εισαγγελική αρχή της περιοχής, χωρίς να έχει γίνει γνωστό προς ποια κατεύθυνση και εάν έχει συνταχθεί κατηγορητήριο για τους Έλληνες στρατιωτικούς. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σε βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απαγγέλθηκαν κατηγορίας για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και απόπειρα κατασκοπείας. Κατά τα ίδια δημοσιεύματα κατασχέθηκαν και εξετάζονται τα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Στην Ελλάδα και ειδικά στη μεθόριο του Έβρου επικρατεί ανησυχία στους κατοίκους για την τύχη των δύο στελεχών του Στρατού. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν επαγγελματία οπλίτη και μάλιστα ο τελευταίος κατάγεται από την περιοχή. "Βρισκόμαστε σε αναμονή, το περιστατικό υπάρχει εκτίμηση ότι δεν είναι κρίσιμο και ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί άμεσα", έλεγε τοπικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας πάντως την ανησυχία.

Αναφορικά με το περιστατικό εκφράζονται φόβοι πως οι Τούρκοι ήθελαν να δημιουργηθεί τέτοιο μεθοριακό επεισόδιο, καθώς "πολλές φορές και οι ελληνικές περίπολοι και οι τουρκικές έχουν μπει μέσα στο έδαφος του άλλου από λάθος, αφού τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα. Έχει συμβεί χιλιάδες φορές, όμως ποτέ δεν γίνεται τίποτε", τόνιζαν πηγές από την περιοχή. "κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό", συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημα εάν η τουρκική πλευρά "οργάνωσε" τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκοντας ευκαιρία των χαλαρών σχέσεων στο συγκεκριμένο συνοριακό σημείο.

Το συγκεκριμένο σημείο όπου η ελληνική περίπολος φέρεται ότι παραβίασε τη συνοριακή γραμμή, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο των Καστανιών. Τα σύνορα στο σημείο εκείνο που βρίσκεται μέσα σε δάσος ορίζονται από έναν μικρό χωμάτινο δρόμο στον οποίο και οι δύο πλευρές κάνουν περιπολίες, ενώ οι περίπολοι Τουρκίας και Ελλάδας συχνά βρίσκονται στο ξέφωτο του δάσους που είναι χωρισμένο στη μέση. "Καθημερινά κάποιος μπαίνει μέσα στην πλευρά του άλλου ένα, δύο και τρία μέτρα", έλεγαν ντόπιοι που γνωρίζουν την κατάσταση και πρόσθεταν πως χθες επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με χιόνι στο έδαφος και ομίχλη.

Δείτε βίντεο από το αρχηγείο της Χωροφυλακής στην Αδριανούπολη όπου κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί:

Το χρονικό του θρίλερ με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Ένας ανθυπολοχαγός και ένας οπλίτης πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές είναι το γεγονός ότι οι τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.

Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές  και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

"Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες".

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Το ζήτημα αρχίζει να παίρνει έκταση και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί κρατούνται στη Διεύθυνση Χωροφυλακής της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με το CNN Turk για το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων ο τοπικός κυβερνήτης της Αδριανούπολης ενημέρωσε άμεσα την τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ σε επαφή βρίσκονται ο Α' ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Κουμουτσάκος: Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έβρος: Θρίλερ με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους

SHARE:

24Media Network