Εξαιρείται η Δικαιοσύνη από διατάξεις του πόθεν έσχες

Golden Dawn leader Nikos Michaloliakos transfer at Evelpidon courthouse, Athens, Greece on October 2, 2013 /      , ,   2  2013.
Golden Dawn leader Nikos Michaloliakos transfer at Evelpidon courthouse, Athens, Greece on October 2, 2013 / , , 2 2013. SOOC

Όλα ξεκίνησαν με την προσφυγή δικαστικών ενώσεων στο ΣτΕ

Εκτός της υποχρέωσης να δηλώνουν στο "πόθεν έσχες" φυλασσόμενα τιμαλφή και μετρητά σε θυρίδες ή σε άλλα σημεία πλην των τραπεζικών τους λογαριασμών, είναι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί.

Με την υπ' αριθμ. 1468/2016 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες "δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς".

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, την ίδια θέση έλαβαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Δημ. Παπαγγελόπουλος και Ευκλ. Τσακαλώτους, οι οποίοι σε υπομνήματά τους επεσήμαναν ότι δεν αφορά η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν αφορά στο δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Το δικαστικό σώμα μέσω των ενώσεων του είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου έκρινε τελικά αβάσιμη τη σχετική αίτηση. Ζητούσαν να κριθούν παράνομες και αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού  Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη  Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες, και συγκεκριμένα η δήλωση για:

- τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και

-τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων,  εγγονών, κ.ά., την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

SHARE:

24Media Network