Έξαλλοι οι Έλληνες του Παρισιού με το Υπ. Παιδείας: “Μας σπρώχνουν στα ιδιωτικά σχολεία”

Έξαλλοι οι Έλληνες του Παρισιού με το Υπ. Παιδείας: “Μας σπρώχνουν στα ιδιωτικά σχολεία”
Νίκη Κεραμέως eurokinissi

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι. Οι Έλληνες της πόλης καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας για αδιαφορία και περιγράφουν το αδιέξοδο.

Η ελληνική κοινότητα στο Παρίσι έχει πια σηκώσει τα χέρια ψηλά με τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας για την τύχη των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργούν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Αφού δοκιμάστηκαν, χωρίς επιτυχία όλοι οι πιθανοί και απίθανοι τρόποι για να εξασφαλιστεί (διαδικτυακή) συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αλέξανδρο Κόπτση, η επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι Σέτα Θεοδωρίδου αναγκάστηκε να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς που έχουν αιτηθεί απόσπαση στο Παρίσι ότι το αίτημά τους δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εφετινής σχολικής σεζόν όπως η ίδια πληροφορήθηκε από παράγοντες του Υπουργείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τη λήξη της εφετινής σεζόν τα μαθήματα στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας θα τα “τρέξουν” οι μόλις επτά εκπαιδευτικοί που κοπιάζουν, ζητώντας παράλληλα βοήθεια που δεν δίνεται, από τον Σεπτέμβριο. Μόλις επτά εκπαιδευτικοί για συνολικά 780 μαθητές! Και εκ των οποίων δύο είναι νηπιαγωγοί που καταχρηστικά και ελλείψει άλλων λύσεων κάνουν μάθημα σε μεγαλύτερα παιδιά.

Επί της ευκαιρίας, ας καταγράψουμε πόσοι μαθητές έχουν εγγραφεί εφέτος στα ΤΕΓ που λειτουργούν στο Παρίσι και στα περίχωρά του συνοπτικά.

Arago (Berson) 141 μαθητές

Paul Bert (Paris) 106 μαθητές

Μesnil (Τμήμα Αγίου Στεφάνου) 70 μαθητές

Μesnil (Τμήμα Ενηλίκων) 198

Chatenay-Malabry 119 μαθητές

Sartrouville 20 μαθητές

Βoursault 126 μαθητές (το Boursault είναι πρότυπο γαλλικό σχολείου όπου η ελληνική διδάσκεται ως γλώσσα επιλογής).

Το σύνολο 780 μαθητές.

Από αυτούς τους 780 μαθητές κάποιοι έχουν ήδη διακόψει τα μαθήματά τους αφού οι γονείς διαπίστωσαν ότι λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν γινόταν η ενδεδειγμένη δουλειά. Αλλοι προτίμησαν τα ιδιαίτερα μαθήματα κατ’οίκον (με δικά τους, φυσικά, έξοδα) και κάποιοι άλλοι διέκοψαν εντελώς.

Η κατάσταση, όπως περιγράφεται, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο εκνευρισμό στους Ελληνες του Παρισιού οι οποίοι διαπιστώνουν, όπως τονίζουν, ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

“Δεν τολμούν να έρθουν σε επαφή μαζί μας”

Η επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι Σέτα Θεοδωρίδου προχώρησε, μιλώντας στο NEWS 24/7, σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και καταγγελίες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψιν από το Υπουργείο Παιδείας αν το τελευταίο επιθυμεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η κα Θεοδωρίδου μάς τόνισε τα εξής: Μετά από πέντε μήνες από την έναρξη των μαθημάτων στα ΤΕΓ Παρισιου και περιχώρων, βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να παραδεχτώ ότι το Υπουργείο Παιδείας, το ΔΙΠΟΔΕ (σσ Διέυθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης) και το Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών, δίνοντας εσφαλμένες πληροφορίες, καταδίκασαν για φέτος τουλάχιστον, τη σωστή διδασκαλία της γλώσσας μας στους μαθητές του Παρισιού.

Λυπάμαι διότι οι επιστολές, η κινητοποίηση των συλλόγων γονέων, οι 2500 υπογραφές στο change.org δεν είχαν αποτελέσματα. Καμία γραπτή απάντηση από την Υπουργό Παιδείας. Η μόνη απάντηση που έδωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ήταν εσφαλμένη διότι μιλούσε για ολοήμερα σχολεία -που δεν υπάρχουν στην Γαλλία- και για αναγνωρισμένα ή μη ΤΕΓ. Η κυρία Υπουργός δεν έχει τις σωστές πληροφορίες και το Γραφείο Εκπαίδευσης εκτελεί εντολές υπαλλήλων του ΔΙΠΟΔΕ που δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτές τις θέσεις. Όλες οι εκθέσεις είναι κακόβουλες!

Γιατί δεν τολμάει κανείς να έρθει σε επαφή μαζί μας; Γιατί δεν έρχονται σε επαφή με τους συλλόγους γονέων; 780 μαθητές περιμένουν να μάθουν ελληνικά από 7 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι 2 είναι νηπιαγωγοι.

Μια εκπαιδευτικός έπεσε και έσπασε το χέρι της, εγχειρίστηκε και λείπει από τις τάξεις της. Δεν αντικατασταθηκε ποτέ! Επιστρέφει πριν την ώρα της για να μην εγκαταλείψει τους μαθητές της διότι τον Μάιο έχουμε εξετάσεις Ελληνομάθειας. Πως θα προετοιμαστουν οι μαθητές μας;

Το μόνο κριτήριο του ΔΙΠΟΔΕ είναι ο αριθμός των εγγραφών στην Ελληνομάθεια. Δεν ξέρουν ότι δεν μπορούν να γραφτούν όλα τα παιδιά; Οτι υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια και μετά δεν μπορούν να εξεταστούν δύο χρονιές συνεχόμενες!

Μας κοροϊδεύουν όλοι τους κυριολεκτικά και ελπίζουν πως με την αγανάκτησή μας θα φτιάξουμε ιδιωτικά σχολεία.

Ο Ελληνας του εξωτερικού συνεχίζει να είναι φορολογούμενος και έχει τα ίδια δικαιώματα με αυτόν που μένει στην Ελλάδα. Κανείς δεν έχει φύγει από τον τόπο του για βόλτα. Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που οι νέοι έρχονται στο εξωτερικό. Αυτά να κοιτάζει το Κράτος και να φροντίζει ώστε τα παιδιά των αποδήμων να ξερουν σωστά ελληνικά ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν!

Οπως τόνισε παραπάνω η κα Θεοδωρίδου η Νίκη Κεραμέως φαίνεται ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένη για το στάτους των ΤΕΓ στη Γαλλία και σ’ όλη την Ευρώπη. Επίσης, από τις δηλώσεις της επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι προκύπτει ότι το Γραφείο Εκπαίδευσης Βρυξελλών περί άλλων τυρβάζει χωρίς να δίνει τις λύσεις που μπορεί να δώσει.

“Ελπίζουν ότι με την αναγανάκτησή μας θα φτιάξουμε ιδιωτικά σχολεία” τονίζει η κα Θεοδωρίδου σε μία δήλωση πραγματικά σοκαριστική. Αυτό είναι εν τέλει το πλάνο του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό;

Υπενθυμίζουμε ότι για το εν λόγω ζήτημα έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή δύο επίκαιρες ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ προς την κα Υπουργό. Η απάντησή της είναι, μέχρι στιγμής, η εκκωφαντική σιωπή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα