Υπόθεση Τσαλικίδη: Έρχεται νέα έρευνα από την Εισαγγελία

Υπόθεση Τσαλικίδη: Έρχεται νέα έρευνα από την Εισαγγελία
The trial of Golden Dawn, in Athens, Greece on Sept. 5, 2016. / , 5 2016. SOOC

Νέα παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα αναμένεται να δοθεί από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το χειρισμό του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη από τις ελληνικές αρχές

Εξελίξεις για τις συνθήκες θανάτου του Kώστας Τσαλικίδη, του σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο των υποκλοπών», προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, έχει ήδη ζητήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και έχει μπει δύο φορές στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να τη μελετήσει. Αναμένεται δε, να δώσει παραγγελία έτσι ώστε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος Τσαλικίδη, για να αποσαφηνιστούν 12 χρόνια μετά, τα αίτια θανάτου του.

Αφορμή για την εξέλιξη αυτή στάθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, καθώς έκρινε πως οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δύο έρευνες για το ζήτημα. Η πρώτη ξεκίνησε μετά το θάνατο του 39χρονου μόνο για να μπει στο αρχείο ως αυτοκτονία. Το 2012 η υπόθεση άνοιξε ξανά. Πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού αλλά τελικά η δικογραφία μπήκε για δεύτερη φορά στο αρχείο, όπου και παρέμεινε μέχρι σήμερα. Η οικογένεια του υπαλλήλου της Vodafone προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2014.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα