Φαράγγι της Σαμαριάς: Ακρωτηριάστηκε ο τουρίστας που καταπλακώθηκε από βράχο

Φαράγγι της Σαμαριάς: Ακρωτηριάστηκε ο τουρίστας που καταπλακώθηκε από βράχο

Ένας Ισπανός τουρίστας υπέστη ακρωτηριασμό στο πόδι του, όταν ένας μεγάλος βράχος τον καταπλάκωσε ύστερα από κατολίσθηση την στιγμή του σεισμού στα Χανιά. Απομακρύνονται όσοι τουρίστες παρέμεναν στον χώρο.

Έναν σοβαρά τραυματία άφησε πίσω ο σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στα Χανιά.

Αμέσως μετά τον σεισμό σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο Φαράγγι στης Σαμαριάς και ενώ βρίσκονταν στην περιοχή αρκετοί τουρίστες.

Αμέσως προσωπικό της Ασφάλειας του Φαραγγιού έκλεισαν τις εισόδους για να μην εισέλθουν άλλοι επισκέπτες και μπήκαν μέσα για να δουν αν όσοι είχαν ήδη περάσει ήταν καλά. Τελικά εντόπισαν έναν Ισπανό τουρίστα περίπου 45 ετών που είχε καταπλακωθεί από βράχους που έπεσαν από την κατολίσθηση και αμέσως ενημερώθηκε η Πυροσβεστική που έστειλε στο σημείο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Εργαζόμενοι του Φαραγγιού μαζί με πυροσβέστες κατάφεραν απεγκλωβίσουν τον άτυχο άντρα που είχε τραυματιστεί σοβαρά και είχε εγκλωβιστεί το δεξί του πόδι κάτω από βράχο με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί.

Εσπευσμένα τον μετέφεραν στο ελικοδρόμιο το χωριού, απ’ όπου τον παρέλαβε ελικόπτερο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων.






Το προσωπικό του Φαραγγιού καθοδηγεί όσους είχαν παραμείνει εντός του Φαραγγιού για να εξέλθουν με ασφάλεια.

Νωρίτερα και εξαιτίας του σεισμού, ενεργοποιήθηκε το «112» στην περιοχή προειδοποιώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νοτίων Χανίων, για το φαινόμενο με την εξής προειδοποίηση:

«Λόγω σεισμικής δόνησης στην περιοχής σας, αποφύγετε επικίνδυνες περιοχές (φαράγγια, βράχους). Κίνδυνος κατολισθήσεων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κλειστά όλα τα φαράγγια

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα, Κυριακή όλα τα φαράγγια της Περιφερειακής Ενότητας, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από τη σεισμική δραστηριότητα.

Ηδη το φαράγγι της Σαμαριάς παραμένει κλειστό από τις 11.00 το πρωί, αμέσως μετά το ατύχημα που συνέβη εντός του φαραγγιού

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 ριχτερ, που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, στις 10:49, 302 χλμ Νότια της Αθήνας με επίκεντρο, 7 χλμ Ανατολικά της Σούγιας Χανίων, κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Άμεσα διακόπηκε η είσοδος σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και επισκεψιμότητας.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι στο φαράγγι της Σαμαριάς, στο οποίο είχε εισέλθει πλήθος επισκεπτών, σημειώθηκε κατολίσθηση, στο 9ο χιλιόμετρο πλησίον της περιοχής Κεφαλόβρυση, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας άνδρας από τμήματα βράχων.

Άμεσα μεταφέρθηκε από εργαζόμενους του φορέα διαχείρισης του φαραγγιού, σε συνεργασία με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στο ελικοδρόμιο του χωριού Σαμαριά. Εκεί παρελήφθη από ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος στο οποίο επέβαιναν πυροσβέστες της 3ης ΕΜΑΚ και μεταφέρθηκε εν ζωή στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της εκκένωσης του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Επιπρόσθετα, για την ενημέρωση όλου του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης το 112 απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ώστε όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές, κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια και βράχοι, δεδομένου του κινδύνου των κατολισθήσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων καθώς και η 3η ΕΜΑΚ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι άλλες ΕΜΑΚ της Επικράτειας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα