Φωνή αγωνίας από παράγοντες στα νησιά του Αιγαίου για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες

Φωνή αγωνίας από παράγοντες στα νησιά του Αιγαίου για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Σάμου κάνει λόγο για ρυθμούς επέλασης

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Φωνή αγωνίας υψώνουν παράγοντες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την  παρουσία χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, με τις δομές φιλοξενίας να έχουν υπερβεί εδώ και καιρό τις δυνατότητές τους και τις ροές από την Τουρκία να αυξάνονται ανησυχητικά, προσθέτοντας καθημερινά δεκάδες νέες αφίξεις.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Σάμου κάνει λόγο για ρυθμούς επέλασης, που καθιστούν πλέον την εικόνα δραματική και επικίνδυνη, ενώ αυξάνονται και οι κριτικές φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, Με αναφορά τους στο προεδρείο της Βουλής προς τον Γ.Μουζάλα, οι βουλευτές Γ.Ψυχογιός και Γ.Πάλλης επισημαίνουν τον φόβο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

«Δυο μήνες μας χωρίζουν από το χειμώνα, οπότε οι ανάγκες των φιλοξενούμενων ανθρώπων πολλαπλασιάζονται και η αγωνία κατοίκων και εμπλεκόμενων φορέων είναι έκδηλη για το βαθμό ετοιμότητας και ανταπόκρισης των αρμόδιων Υπουργείων», αναφέρουν οι δύο βουλευτές και καλούν την πολιτική ηγεσία και του υπηρεσιακούς παράγοντες να προβούν στις άμεσες ενέργειες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί: ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου για ταχεία και αξιόπιστη εξέταση αιτημάτων,  διασφάλιση καταλυμάτων για τους υπεράριθμους,  μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα ευάλωτων ατόμων και οικογενειών. Τα θέματα αυτά, όπως σημειώνουν, παραμένουν άλυτα και η κατάσταση σταθερά και ανησυχητικά επιδεινούμενη.

«Η κατάστασις εις τη Σάμον, κατά το δη λεγόμενον, έχει ξεφύγει από κάθε δυνατότητα ελέγχου και δύναται ευθαρσώς να χαρακτηρισθεί δραματική», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Α.Τσίπρα ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, προσθέτοντας πως «η εισροή των μεταναστών-προσφύγων γίνεται πλέον με ρυθμούς επέλασης». Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, οι πρόσφυγες – μετανάστες ανέρχονται πλέον σε 5.000, έναντι 6.000 κατοίκων στην πόλη του Βαθέος, που απέχει μόλις 200 μέτρα από το hot spot.

«Σας διαβεβαιούμεν ότι όλοι εμείς παραμένομεν απλοί θεαταί ενός θεάτρου του παραλόγου, βιούντες την εγκατάλειψιν της Πολιτείας και αδύναμοι εξ αυτού να αντιδράσουμε, απευχόμενοι απλώς τα χειρότερα – και ο νοών νοείτω», σημειώνει.

Μια μέρα νωρίτερα, με δραματική επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός έκανε λόγο για «οριακά εκρηκτική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται η διαχείριση των προσφυγικών ροών στο νησί, με τους διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας να έχουν ξεπεράσει τους 6.000. «Η κοινωνία της Λέσβου κρατείται όμηρος αυτής της τακτικής, που την εγκλωβίζει σε έναν φαύλο κύκλο κρίσεων, με κίνδυνο να επιστρέψει στο σημείο μηδέν κάθε φορά που προσπαθεί να ανακάμψει», αναφέρει ο κ.Γαληνός και προσθέτει πως «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκβιάζει λύσεις με τέτοιο τρόπο και να υποθηκεύει το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά τη Χίο, η κατάσταση είναι ασφυκτική στο hot spot της ΒΙΑΛ, όπου βρίσκονται 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες, σε μια δομή με δυνατότητα φιλοξενίας ως 800 ατόμων. «Δεκάδες άνθρωποι κοιμούνται έξω από την εγκατάσταση, στα χωράφια, στο δρόμο, ανάμεσα στα κοντέινερς, όπου βρουν. Και έρχεται χειμώνας», είπε στο «news247» ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Η θετική εξέλιξη στο «νησί της μαστίχας» είναι ότι κλείνει σταδιακά ο άτυπος καταυλισμός της Σούδας μέσα στην πόλη της Χίου. Σήμερα έχουν απομείνει σ΄ αυτήν 130 άτομα.

Έπειτα ένα διάστημα σταθεροποίησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στα νησιά στα 93 άτομα ημερησίως κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους, οι αφίξεις παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση μετά το καλοκαίρι, με 2.500 νέες αφίξεις από την 1η Σεπτεμβρίου, που ανεβάζουν το μέσο όρο σε 125 αφίξεις ημερησίως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα