Ανθρωποκτονία Κώστα Φραγκούλη: Αλλάζει το κατηγορητήριο για τον αστυνομικό που τον πυροβόλησε

Ανθρωποκτονία Κώστα Φραγκούλη: Αλλάζει το κατηγορητήριο για τον αστυνομικό που τον πυροβόλησε
Πέθανε ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης eurokinissi

Σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο τροποποιείται η κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη, μετά τον θάνατό του.

Αλλάζει το κατηγορητήριο για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε στο κεφάλι τον Κώστα Φραγκούλη κατά τη διάρκεια καταδίωξης μετά τον θάνατο του 16χρονου, ο οποίος κατέληξε το πρωί της Τρίτης (13/12) στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη.

Η κακουργηματική δίωξη που αντιμετωπίζει ο 34χρονος αστυνομικός, ο οποίος μέχρι σήμερα κατηγορούταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και για παράνομο πυροβολισμό εξουδετέρωσης και ακινητοποίησης πρόκειται να τροποποιηθεί σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο μετά τον θάνατο του ανήλικου Ρομά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την απολογία του στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα.

Την προφυλάκιση του αστυνομικού εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Την προφυλάκιση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εισηγήθηκε την Δευτέρα (12/12) ο εισαγγελέας προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Την διαφωνία για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου καλείται να λύσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Κατά πληροφορίες, στην πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ότι λόγω της εμπειρίας του, ο αστυνομικός δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.

Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή τα επόμενα 24ωρα, με την έκδοση βουλεύματος.

Το χρονικό

Ήταν τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας (5/12) όταν ο 16χρονος Ρομ, Κώστας Φραγκούλης έφυγε από βενζινάδικο, χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ για το καύσιμο που είχε βάλει στο αγροτικό του αυτοκίνητο.

Οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που ήταν μέσα στο βενζινάδικο ξεκινούν να τον καταδιώκουν, παρά το γεγονός ότι ο υπάλληλος του πρατηρίου καυσίμων, ανέφερε στην Άμεση Δράση, ότι δεν επιθυμούσε περαιτέρω ενέργειες.

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης, αστυνομικός της ΔΙΑΣ πυροβόλησε δύο φορές κατά του Φραγκούλη, με την μία σφαίρα να βρίσκει τον 16χρονο στο κεφάλι και την δεύτερη να καρφώνεται σε πόρτα ξενοδοχείου.

Ο αστυνομικός, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, δήλωσε πως στόχος του ήταν τα λάστιχα του αυτοκινήτου και όχι ο 16χρονος, παρά το γεγονός ότι αρχικά έκανε λόγο για προειδοποιητικό πυροβολισμό στον αέρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί κατά την επικοινωνία τους με το κέντρο, δεν έκαναν σε κανένα σημείο λόγο για πυροβολισμούς από μέρους τους.

Μόλις ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, πάλι από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, επεισόδια ξέσπασαν σε όλη την χώρα με τα μέλη της κοινότητας των Ρομά να ζητούν δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο 16χρονος έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνέπεια του τραύματος που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το υπηρεσιακό όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τα ίδια ευρήματα, διαπιστώθηκε μόνο πύλη εισόδου της σφαίρας, για την οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και έκτοτε νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Ερωτήματα για την ενημέρωση

Ερωτήματα προκάλεσε η απουσία ενημέρωσης από πλευράς της διοίκησης του νοσκομείου, σχετικά με την πορεία της υγείας του 16χρονου. Το πρώτο σχετικό ανακοινωθέν ήταν το σημερινό, που μετέφερε την είδηση του θανάτου του.

Την απουσία ενημέρωσης είχε ήδη από τις 7/12 επισημάνει η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης, και κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, «η έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη του εκάστοτε διοικητή του νοσοκομείου. Ευθύνη των γιατρών είναι η ενημέρωση των συγγενών του ασθενούς».

Οι γιατροί του ΕΣΥ χαρακτήριζαν «απαράδεκτη τη στάση του διοικητή του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να μην εκδίδει ανακοινωθέν για την κατάσταση του 16χρονου θύματος δολοφονικής αστυνομικής βίας, εφόσον έχει τη σχετική άδεια από τους συγγενείς του ασθενούς».

“Το ‘χουμε χάσει το παιδί και δεν μας το λένε”, ανέφεραν στο NEWS 24/7 κάτοικοι του καταυλισμού Ρομά Αγία Σοφία, όπου κατοικούσε ο 16χρονος πατέρας ενός παιδιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα