Forensic Architecture: Ο διάλογος ΔΙΑΣ – κέντρου όταν ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Φύσσα

Forensic Architecture: Ο διάλογος ΔΙΑΣ – κέντρου όταν ο Ρουπακιάς μαχαίρωνε τον Φύσσα
Καρέ από το βίντεο της έρευνας του Forensic Architecture για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα Eurokinissi

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι διάλογοι των μελών της ομάδας ΔΙΑΣ, που βρέθηκαν στο σημείο, με το κέντρο της ΕΛΑΣ. Τα νέα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στο πλήρες βίντεο-ανάλυση του Forensic Architecture που παρουσιάστηκε δημόσια το βράδυ της Παρασκευής και το οποίο ρίχνει ακόμη περισσότερο φως τόσο στον τρόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όσο και στον ρόλο της Αστυνομίας τα κρίσιμα εκείνα λεπτά της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013.

Οι ερευνητές του Forensic Architecture κατάφεραν να συνδυάσουν στο διάρκειας 43 λεπτών βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί και στην δίκη της Χρυσής Αυγής στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, την εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τις διαβιβάσεις των αστυνομικών αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες προς το ΕΚΑΒ. Συγχρονίζοντας όλα τα παραπάνω, κατάφεραν να προσδιορίσουν τον χρόνο και τον χώρο και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη δολοφονία που τοποθετείται μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06 μετά τα μεσάνυχτα.

Καρέ από το βίντεο της έρευνας του Forensic Architecture για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα Eurokinissi

Όπως είπε και η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, το βίντεο είναι μια ακόμη απόδειξη για το ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καθώς καταφέρνει μέσα σε 20 λεπτά να συγκροτήσει ένα Τάγμα Εφόδου. Ακόμη, καταρρίπτεται το αφήγημα της συμπλοκής δύο ομάδων, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι χρυσαυγίτες επιτίθενται κατά κύματα και σε ομάδες στον Παύλο Φύσσα, που έχει παραμείνει στο σημείο, προκειμένου να τον καθυστερήσουν μέχρι να εμφανιστεί ο Ρουπακιάς.

Καρέ από το βίντεο της έρευνας του Forensic Architecture για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα Eurokinissi

Σημαντικό σημείο από όσα αναδεικνύει το βίντεο, είναι ο ρόλος της Αστυνομίας. Δημιουργούνται πλέον πάρα πολλά ερωτήματα για το πώς και αν έδρασαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο ώστε να εμποδίσουν την δολοφονία. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Λεβίδης, ο οποίος μαζί με την Χριστίνα Βαρβία, την Σιμόν Ρόουατ και τον διευθυντή και ιδρυτή του κέντρου, Άιαλ Γουάιζμαν ανέλαβαν την έρευνα για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τόνισε μετά την παρουσίαση του υλικού, πως η ομάδα ΔΙΑΣ φαίνεται καθαρά να καταφθάνει στο σημείο της δολοφονίας στις 23:58. Ωστόσο στο δικαστήριο υπήρξε ο ισχυρισμός από τους αστυνομικούς πως έλαβαν την κλήση στις 23:59. “Εμείς αυτήν την κλήση την ακούμε στις 23:54. Επίσης, ο επικεφαλής της μίας εκ των δύο ομάδων ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο σημείο, στην επικοινωνία του με το κέντρο ισχυρίστηκε πως στο σημείο βρισκόταν μόνο η δική του ομάδα, δηλαδή δύο μοτοσυκλέτες με τέσσερις αστυνομικούς, ενώ στο βίντεο φαίνονται δύο τέτοιες ομάδες”.

Ντοκουμέντα της έρευνας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που διεξήγαγε το κέντρο Forensic Architecture Eurokinissi

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι αν και οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο σημείο εγκαίρως, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν για περίπου ένα λεπτό.

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα Eurokinissi

Στη μια από τις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται σε χαμηλή έστω ανάλυση, λόγω απόστασης, όλη η σκηνή της δολοφονίας. Στην επίθεση που διαρκεί δύο λεπτά, φαίνονται ομάδες των χρυσαυγιτών να επιτίθενται κατά κύματα στον Παύλο Φύσσα ώστε να τον καθυστερήσουν και να τον κρατήσουν στο σημείο μέχρι να εμφανιστεί ο Ρουπάκιάς, ο φτάνει στο σημείο με το αυτοκίνητό του, κινούμενος αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας. Εκεί, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, φαίνονται δύο μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ να βρίσκονται μπροστά στον Ρουπακιά, κάτι που σημαίνει πως ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα περνάει ανάμεσά τους και τον μαχαιρώνει δύο φορές στην καρδιά. Αυτά, σύμφωνα και με τον Στέφανο Λεβίδη τεκμηριώνουν και τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα Eurokinissi

Όπως ακούγεται και στο βίντεο, ο αστυνομικός που βρίκσκεται στο σημείο, στις 00:03.35(εντός του χρονικού πλαισιίου στο οποίο έλαβε χώρα η δολοφονία) ενημερώνει το κέντρο, λέγοντας:

Κέντρο από Κερατσίνι, επί της οδού Τσαλδάρη υπάρχει εμπλοκή. Προσπαθούμε να χωρίσουμε τα άτομα

Το εντυπωσιακό, που δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα και από την πλευρά των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα, είναι το γεγονός πως όλα το ηχητικό και βιντεοληπτικό υλικό αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, το οποίο ωστόσο δεν επεξεργάστηκε ανάλογα η Αστυνομία.

Νέα ντοκουμέντα: Καρέ καρέ η δολοφονία Φύσσα Eurokinissi

Στο βίντεο, διάρκειας 43 λεπτών, που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, εμπεριέχονται εικόνες που μπορεί να είναι σκληρές και συγκλονιστικές ηχητικές συνομιλίες από τα δευτερόλεπτα που ο Παύλος Φύσσας έχει μαχαιρωθεί και αναμένεται η άφιξη του ασθενοφόρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα