Φωτιά στην Εύβοια: Στη μάχη τα ερπυστριοφόρα για αντιπυρικές ζώνες – Μαίνεται το μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατάνια

Φωτιά στην Εύβοια: Στη μάχη τα ερπυστριοφόρα για αντιπυρικές ζώνες – Μαίνεται το μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατάνια
Φωτιά (ΦΩΤΟ Αρχείου) Eurokinissi

Δύσκολη και η σημερινή νύχτα για τους κατοίκους στο χωριό Πλατάνια. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη με τις αναζωπυρώσεις να δημιουργούν νέο μέτωπο περίπου πέντε χιλιομέτρων.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην κεντρική Εύβοια, με το μεγάλο πρόβλημα να εντοπίζεται στο χωριό Πλατάνια, καθώς από τις αναζωπυρώσεις δημιουργήθηκε πύρινο μέτωπο περίπου πέντε χιλιομέτρων.

Για 2η ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Αναζωπύρωση κοντά στο χωρίο Μακρυμάλλη, προσπαθούν να σώσουν και τα ζώα των κατοίκων. Eurokinissi

 

Αν και το χωριό δεν κινδυνεύει άμεσα, περιμετρικά δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά.

Για 2η ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια. Αναζωπύρωση κοντά στο χωρίο Μακρυμάλλη. Eurokinissi

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Φωτιά (ΦΩΤΟ Αρχείου) Eurokinissi

 

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

 

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Δέντρο σιγοκαίει έξω από το χωριό Κοντοδεσπότι AP

 

Δείτε όσα έγιναν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Επί ποδός, λοιπόν, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή Πλατάνα και Μακρυμάλλη, επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 235 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 7 Α/Φ και 7 Ε/Π. Επίσης, από νωρίς το απόγευμα σήμερα, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται με 2 συντονιστικά Ε/Π του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.  Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης που ήταν στο μέτωπο της φωτιά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Φάνης Σπανός.

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά των περιουσιών

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, βρέθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα. Στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία.

«Τα πράγματα, πλέον, είναι καλύτερα. Αλλά, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και θα παρακαλούσα όλες και όλους να ακούν προσεκτικά τις εντολές και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να επιτρέψουμε στην ίδια τη φύση να ξεκινήσει από μόνη της το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης της καταστροφής, η οποία συντελέστηκε».

Επανέλαβε ότι, η Πολιτική Προστασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα. «Για την Κυβέρνησή μας, πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αμέσως μετά, η προστασία των περιουσιών και καθώς η αντιπυρική περίοδος θα φτάνει προς το τέλος της θα αξιοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχάρη τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας όλους όσοι, τις τελευταίες ημέρες καταβάλουν όλη αυτή την προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με ακραία φυσικά φαινόμενα, «τα οποία, δυστυχώς, θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Και οφείλουμε σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισα και στη συνάντηση που είχα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Στυλιανίδη, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η αντιπυρική περίοδος και θα χρειαστεί εγρήγορση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου απ’ όλες και απ’ όλους, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο τη ζημιά που θα γίνει από τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά. Παρόντες στην σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο ήταν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του νομού Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης.

Ο κ. Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η δύσκολη μάχη στην Εύβοια, συνεχίζεται και πρόσθεσε: «Η συγκυρία η καιρική και οι καταστάσεις επιβάλλουν εγρήγορση και την παράκληση σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Λίγα λόγια, πολύ δουλειά. Το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι στοίχημα και είναι στοίχημα ζωής για όλους όσους εμπλεκόμαστε με αυτήν».

Στάχτη πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής.

Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ’ ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα