Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη σε τρία μέτωπα - Έντονες υποψίες εμπρησμού, νέες εκκενώσεις χωριών

Φωτιά (φωτό αρχείου)
Φωτιά (φωτό αρχείου) ASSOCIATED PRESS

Οι νέες εστίες ξέσπασαν σε Πυργί και Αγ. Γεώργιο. Εκκενώθηκαν συνολικά 5 χωριά εκ των οποίων τα τέσσερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σπεύδουν εναέρια μέσα. Σε εξέλιξη έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού φαίνεται να υπάρχουν στην Εύβοια. Ενώ υπήρχε αισιοδοξία χθες το βράδυ και το μέτωπο που είχε ξεσπάσει από τις δύο το μεσημέρι στα Μανίκια είχε αρχίσει να πέφτει και να κερδίζουν έδαφος οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ελάχιστα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και με χρονική διαφορά μόλις 6 λεπτών μεταξύ τους, ξέσπασαν δύο νέες εστίες στην ευρύτερη περιοχή με αρκετή απόσταση μεταξύ τους κοντά στα χωριά Πυργί και Άγιος Γεώργιος.

Οι άνεμοι δυστυχώς τα ξημερώματα εντάθηκαν και πάλι με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη. Χθες το απόγευμα μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο στο κοντινό χωριό της Σέτας, με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τα ξημερώματα, έγινε εκ νέου εισήγηση για την προληπτική εκκένωση ακόμη τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα, του Νεοχωρίου, της Δάφνης, του Γαβαλά και του Λοφίσκου που ολοκληρώθηκαν με την μεταφορά κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη σε τρία μέτωπα - Έντονες υποψίες εμπρησμού, νέες εκκενώσεις χωριών

Οι εικόνες που επικρατούσαν τα ξημερώματα ήταν δραματικές με τους κατοίκους να σπεύδουν να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές κανένα σπίτι.

Συνολικά, στις τρεις πυρκαγιές της ευρύτερης περιοχής επιχειρούν δυνάμεις από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Πελοποννήσου. Αναλυτικά: 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου. Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο σημείο συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Προληπτικά κάποιοι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, με αναπνευστικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι για την διερεύνηση των ύποπτων συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά και εξελίχτηκε τα μεσάνυχτα με δύο νέες εστίες, έχει από χθες το απόγευμα μεταβεί στο σημείο και πραγματοποιεί έρευνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έκκληση απευθύνει η Πυροσβεστική προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Στο μέτωπο του Γαβαλά εστιάζονται οι προσπάθειες

Αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς, την οποία χαρακτήρισε διαχειρίσιμη, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός. Είπε ωστόσο, ότι οι φωτιές παραμένουν τρεις με οκτώ μέτωπα και αυτήν την ώρα, οι προσπάθειες εστιάζονται στο μέτωπο του Γαβαλά, ενώ συμφώνησε με την άποψη των αρχών, ότι μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά, Πυροσβεστική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το χρονικό της φωτιάς στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί - Ξέσπασαν νέα μέτωπα

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια μετά την πτώση της έντασης των ανέμων

Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι - Ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

SHARE: