Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί – Ξέσπασαν νέα μέτωπα

Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί – Ξέσπασαν νέα μέτωπα
Φωτό αρχείου: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες Eurokinissi

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην κεντρική Εύβοια. Νέα μέτωπα ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποφασίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Γαβαλάς, Δάφνη, Νεοχώρι και Λοφίσκος. Στάλθηκαν ενισχύσεις.

Δύσκολη και άκρως επικίνδυνη εξελίχθηκε η φωτιά στην Εύβοια με τουλάχιστον δύο νεά μέτωπα να απειλούν τέσσερις οικισμούς. Εγκαίρως ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.

Ωστόσο τα ξημερώματα της Παρασκευής αποφασίστηκε η εκκένωση των κατοίκων τεσσάρων οικισμών, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Φωτιά στην Εύβοια: Στιγμιότυπο από το μέτωπο τα ξημερώματα της Παρασκευής

Αρχικά εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το χωριό Μακρυχώρι, με την πυροσβεστική να έχει οριοθετήσει τη φωτιά το βράδυ της Πέμπτης,. Ωστόσο, δυο νέα μέτωπα που ξέσπασαν σε δύσβατες περιοχές έθεσαν την πυροσβεστική σε νέο συναγερμό.

Ο έντονος αέρας μετάφερε τη φωτιά κοντά στα χωριά Γαβαλάς, Δάφνη, Νεοχώρι και Λοφίσκος, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να ζητήσει εκ νέου την εκκένωσή τους. Για δύσκολη νύχτα μιλούν άλλωστε και τα τοπικά ΜΜΕ., με την μάχη να αναλαμβάνουν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα.

Για το πρώτο μέτωπο το μεσημέρι της Πέμπτης που ξέσπασε στα Μανίκια Εύβοιας μίλησε, στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Το Lifestyle φταίει”, ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς.

Ο κ. Μπουραντάς τόνισε ότι τριάντα άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια για προληπτικούς καθαρά λόγους, ενώ τόνισε πως δεν κινδυνεύουν -για την ώρα- σπίτια. “Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τη φωτιά” κατέληξε.

Από την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών, για την ασφάλειά τους και την διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης.

Το σημείο που είναι σε εξέλιξη η φωτιά στην Εύβοια

Στο συμβάν από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό με 70 πυροσβέστες και 31 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες, μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) από Αθήνα με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν συνολικά 9 εναέρια μέσα αποτελούμενα από 5 αεροσκάφη Canadair και 4 ελικόπτερα.

Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 5 υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία. Επιπλέον έχουν ειδοποιηθεί 3 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ σημειώνεται ότι στο σημείο μεταβαίνει για την διερεύνηση των συνθηκών της πυρκαγιάς και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα