Το χρονικό της φωτιάς στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Το χρονικό της φωτιάς στην Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Φωτιά (ΦΩΤΟ Αρχείου) Eurokinissi

Μεγάλη μάχη δόθηκε το βράδυ με τις φλόγες στην κεντρική Εύβοια. Νέα μέτωπα ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αποφασίστηκε η εκκένωση τεσσάρων οικισμών: Γαβαλά, Δάφνη, Νεοχώρι και Λοφίσκου για προληπτικούς λόγους. Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης αρχικά στη περιοχή Μανίκια του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η φωτιά ξεκίνησε καίγοντας αγροτοδασική έκταση και λόγω των δυνατών ανέμων εντάσεως περίπου 5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή, πήρε γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις φτάνοντας κοντά στο Μακρυχώρι.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε διαταγή από την Πυροσβεστική για εκκένωση των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου Ευβοίας και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο στο κοντινό χωριό της Σέτας, με ενέργειες του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ενώ τονίστηκε ότι τα σπίτια δεν απειλούνται να καούν.

Ενώ η κατάσταση έδειχνε να βρίσκεται υπό έλεγχο, τα ξημερώματα της Παρασκευής, με χρονική διαφορά μόλις 6 λεπτών μεταξύ τους, ξέσπασαν δύο νέα μέτωπα πυρκαγιάς στις περιοχές Πυργί και Άγιος Γεώργιος του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, που έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους.

Όπως και νωρίτερα στον οικισμό Μακρυχώρι, δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους τα χωριά, Νεοχώρι, Λοφίσκος Αυλωνάρι, Γαβαλά, Δάφνη και Ελέα. Οι εικόνες που επικρατούσαν τα ξημερώματα ήταν δραματικές με τους κατοίκους να σπεύδουν να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές κανένα σπίτι.

Φωτιά στην Εύβοια Tvstar

Ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλης Παλιός, τόνισε ότι δεν απειλούνταν σπίτια, ενώ συνολικά επιχείρησαν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και συνέδραμαν υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ΟΤΑ.

Στο συμβάν από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό με 70 πυροσβέστες και 31 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες, μία ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) από Αθήνα με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποίησαν συνολικά 9 εναέρια μέσα αποτελούμενα από 5 αεροσκάφη Canadair και 4 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι για την διερεύνηση των ύποπτων συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά και εξελίχτηκε τα μεσάνυχτα με δύο νέες εστίες, έχει από χθες το απόγευμα μεταβεί στο σημείο και πραγματοποιεί έρευνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η δορυφορική αποτύπωση της φωτιάς στην Εύβοια

Φωτά στην Εύβοια: Δορυφορική αποτύπωση

Με την κόκκινη βούλα η καταγραφή του δορυφόρου της φωτιάς στην Εύβοια.

Φ. Σπανός, Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας: Μάλλον πρόκειται για εμπρησμό

Αισιόδοξος για την πορεία της φωτιάς, την οποία χαρακτήρισε διαχειρίσιμη, εμφανίστηκε στον σταθμό του News 24/7, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός.

Είπε ωστόσο, ότι οι φωτιές παραμένουν τρεις με οκτώ μέτωπα και αυτήν την ώρα, οι προσπάθειες εστιάζονται στο μέτωπο του Γαβαλά, ενώ συμφώνησε με την άποψη των αρχών, ότι μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

Μπουραντάς για την φωτιά στην Εύβοια: Απομακρύνθηκαν 30 κάτοικοι από το Μακρυχώρι

Για το πρώτο μέτωπο το μεσημέρι της Πέμπτης που ξέσπασε στα Μανίκια Εύβοιας μίλησε, στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Το Lifestyle φταίει”, ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς.

Ο κ. Μπουραντάς υπογράμμισε ότι τριάντα άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενώ τόνισε πως δεν κινδύνευαν για εκείνη την ώρα σπίτια. “Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τη φωτιά”, κατέληξε.

Γ. Ταφίλης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στην Εύβοια

Στη συνέχεια, την Πέμπτη το απόγευμα μίλησε επίσης ο κ. Ταφίλης στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6 και τόνισε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τα σπίτια, ενώ ότι ήταν προετοιμασμένοι για όλα ο Δήμος και η Πυροσβεστική. Ανέφερε επίσης ότι εάν γινόταν εκκένωση χωριών αυτό θα γινόταν λόγω του καπνού.

Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας

Στο σημείο της φωτιάς έσπευσε πριν λίγο και ο Κώστας Μπακογιάννης, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση της φωτιάς.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα