Φωτιά στη Χίο: Προσπάθειες να ελεγχθεί πριν βραδιάσει

Φωτιά στη Χίο: Προσπάθειες να ελεγχθεί πριν βραδιάσει

Τρία είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Χίο. 90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί. Στο νησί αναμένεται αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε το νησί της Χίου εξαιτίας της νέα καταστροφικής πυρκαγιάς που καταστρέφει τα νότια του νησιού, σε μία πελώρια έκταση από το Λιθί όπου ξέσπασε τα ξημερώματα, στη συνέχεια στα Ελάτα και στα Μεστά όπου απειλήθηκαν άμεσα κατοικιημένες περιοχές, δίχως ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχει υποστεί ζημιές σπίτι, ωστόσο εκετάζονται κάποιες αναφορές για αποθήκες και αγροικίες. Η φωτιά κατακαίει μία μικρή δασική έκταση αποτελούμενη από πεύκα, ελιές και δυστυχώς και σε αυτή την καταστροφή, τα σπάνια μαστιχόδεντρα, μοναδική κληρονομιά της φύσης στην Χίο.

Οι Αρχές θεωρούν πως είναι εξαιρετικά ύποπτες οι συνθήκες που ξέσπασε η πυρκαγιά στις 3:15 τα ξημερώματα στο Λιθί και με συνθήκες θυελλωδών ανέμων και γι αυτό τον λόγο στο νησί έχει σπεύσει ανακριτικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, όπου όταν καταστεί δυνατή η κατάσβεση θα ερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή ξέσπασε.

Οι θυελλώδεις άνεμοι εμπόδισαν την βοήθεια από αέρος με ρίψεις νερού από καναντέρ και έτσι περιορίστηκε στα έξι ελικόπτερα που μπορούσαν να πετάξουν έστω και με αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες, ενώ πλέον που οι άνεμοι έχουν πέσει στα 6 μποφόρ, στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί και δύο καναντέρ.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σύντομα το πρωί σε ένα ενιαίο τεράστιο μέτωπο και σύντομα λόγω των ανέμων έσπασε σε τουλάχιστον 5 μέτωπα με κατεύθυνση πλέον πίσω προς το ήδη καμένο σημείο. Το τελευταίο είναι ενθαρρυντικό στοιχείο, γιατί έχει ανοίξει ενιαία μέτωπα σε διάσπαρτες εστίες, όμως οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί ακόμα και όλα είναι πολύ ρευστά, ειδικά αν αλλάξουν απότομα και πάλι οι κατευθύνσεις. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση, στο Καμπί, στην περιοχή από Βέσσα προς Αρμόλια και στα Αρμόλια.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ως ενισχύσεις με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, 20 άντρες πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και στις 9 το βράδυ αναμένεται να αποπλεύσει το πλοίο Αριάδνη από Πειραιά για Χίο, το οποίο θα μεταφέρει από Αθήνα, ακόμη 50 άντρες της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα, που θα φτάσουν όμως νωρίς το πρωί.

Από το πρωί έως και αυτή την ώρα στο νησί επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, 102 στρατιώτες, περισσότεροι από 40 κάτοικοι και εθελοντές με ίδια μέσα, 21 υδροφόρες και δύο οχήματα χωματουργικών εργασιών, που βοηθούν στη διάνοιξη ζωνών μαζί με αντίστοιχα βαρέα οχήματα του στρατού.

Η φωτιά έχει αρχίσει και φαίνεται και από τον καταυλισμό των προσφύγων στη ΒΙΑΛ, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι αρκετά μακριά και δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και απομάκρυνσης των προσφύγων, αν και οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν τέτοια εντολή, όπως και για κάθε άλλο κατοικημένο σημείο του νησιού, για το οποίο όμως επίσης δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής εντολή εκκένωσης.

90% η καταστροφή των Μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα, Λιθί

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των Μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί της Τρίτης θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Τούμπος.

Ο Αποστόλου στη Χίο

Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Χίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά. Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

πηγή φωτογραφίας: politischios

πηγή βίντεο: chiospress

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα