Φωτιά στη Λαυρεωτική: Μάχη για να μην απειληθούν οικισμοί και ο εθνικός δρυμός

Φωτιά στη Λαυρεωτική: Μάχη για να μην απειληθούν οικισμοί και ο εθνικός δρυμός
Πυρκαγιά σε δασική έκταση Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες δίνουν τα στελέχη της πυροσβεστικής προκειμένου να μην απειληθούν οικισμοί της Λαυρεωτικής και ο εθνικός δρυμός. Έχουν εκκενωθεί μία παιδική κατασκήνωση, ένα ξενοδοχείο, η δομή φιλοξενείας προσφύγων στο Λαύριο και δύο οικισμοί

Τεράστια είναι η κινητοποίηση στην Πυροσβεστική, ύστερα από την μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει, εξαπλώνεται και μαίνεται, σε δασική έκταση και έκταση με χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Πούντα Ζέζα στο δήμο Λαυρεωτικής, μεταξύ Σουνίου και Λαυρίου.

Η φωτιά έχει περάσει στη δασική ζώνη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αναχαιτιστεί πριν προκαλέσει ζημιά στον εθνικό δρυμό του Σουνίου, αλλά μόνο μετά τον έλεγχο του μετώπου θα είναι σε θέση η Δασική Υπηρεσία να εκτιμήσει αν επηρεάστηκε ο δρυμός.

Επί του παρόντος, παρότι υπάρχουν οικισμοί περιμετρικά του πύρινου μετώπου δεν έχουν κινδυνεύσει κατοικίες ενώ ήδη το πύρινο μέτωπο έχει πάψει να είναι αρραγές και έχει «σπάσει» σε πολλές εστίες λόγω και της χαμηλής έντασης των ανέμων, που αφήνουν την Πυροσβεστική να έχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία.

Για προληπτικούς λόγους, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την εκκένωση 4 οικισμών της περιοχής και συγκεκριμένα, για την Αγριλέζα, τον Άγιο Γεράσιμο, την Καμάριζα και το Σούνιο.

Μέχρι τώρα έχει εκκενωθεί η Καμάριζα, η παιδική κατασκήνωση «Ξένοιαστο Μελίσσι» τα παιδιά της οποίας έχουν μετακινηθεί στην παραλία, ο Άγιος Γεράσιμος, το ξενοδοχείο «Saron» στο Σούνιο και η δομή φιλοξενίας των μεταναστών στο Λαύριο που επίσης έχουν μετακινηθεί στην παραλία.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται επίσης πλήρως ανεπτυγμένη με τις δυνάμεις της στην περιοχή, κατά μήκος της Ποσειδωνίας για την ταχύτερη και ασφαλέστερη απομάκρυνση των οχημάτων που απομακρύνονται με κατοίκους και βρίσκονται σε ετοιμότητα εφόσον χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας απομάκρυνση του κόσμου.

Για τον λόγο αυτό και εξαιτίας της επικινδυνότητας που έχει το συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο, στο σημείο μετέβη και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έχουν ενισχυθεί πολύ οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν.

Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 19οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων, το ένα για επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων.

Αναφορικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για τον τρόπο που ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή, μέχρι στιγμής επίσημη καταγγελία στην Πυροσβεστική δεν έχει γίνει, μετά τον έλεγχο αυτής όμως είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να εξεταστεί κάθε σχετική πληροφορία και να διακριβωθούν τα αίτια.

Σε επικοινωνία που είχε το News24/7 με τον Δημήτρη Λουκά ο Δήμαρχος Λαυρωετικής τόνισε: ” Είμαστε στο σημείο και δίνουμε αγώνα να μην επεκταθεί η φωτιά. Ευτυχώς δεν φυσάει πολύ και αυτό μας βοηθά αρκετά. Ελπίζουμε να μην δυναμώσει ο άνεμος. Αν ξεφύγει η φωτιά, κινδυνεύουν σπίτια γι’ αυτό επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας σ’ αυτό ακριβώς το κομμάτι”.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή του Λαυρίου διενεργούνται οι κάτωθι εκτροπές στην κυκλοφορία:

  • Επί της Λ. Αθηνών-Σουνίου από το ύψος του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου προς την πόλη του Λαυρίου,
  • Επί της Λ Σουνίου από το ύψος της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΚ ΜΑΡΙΝ» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο,
  • Επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίου Γερασίμου προς τον οικισμό Αγίου Γερασίμου,
  • Επί της οδού Αγίας Παρασκευής από το ύψος της Λ. Σουνίου(Ταβέρνα Συρτάκι)
  • Επί της Λ. Σουνίου χ/θ 71 αναστροφή οχημάτων προς Πάλαια Φώκια,
  • Επί της Λ. Αθηνών- Σουνίου από το ύψος της Λ. Λεγρενών αναστροφή των οχημάτων προς Παλαιά Φώκια,
  • Επί της Εισόδου Οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζης και Χάος)
  • Επί της Λ. Καμαρίζης από το ύψος Μεγάλα Πεύκα(Οικισμός Αγίου Κωσταντίνου).
  • Επί της Εισόδου Οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου(Λ. Καμαρίζης) στο ύψος της Εκκλησίας Αγίας Ειρήνης(περιοχή Συντερίνα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα