Φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνονται τέσσερις οικισμοί – Μαίνεται σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά

Φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνονται τέσσερις οικισμοί – Μαίνεται σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά
Πυροσβεστική Υπηρεσία Eurokinissi

Στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών προχώρησαν οι αρχές στην Κάρυστο, καθώς μαίνεται σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Σε ποιες άλλες περιοχές είναι σε εξέλιξη φωτιές.

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στην Κάρυστο το μεσημέρι της Κυριακής (23/07), με τον δήμαρχο να ζητά την προληπτική εκκένωση του χωριού Ποτάμι.

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στο evima.gr, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και ζήτησα πριν από λίγο να εκκενωθεί το χωριό Ποτάμι».

Την απομάκρυνση των κατοίκων συντονίζουν οι Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

evima.gr

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στον Πλατανιστό έχει 3 μέτωπα, το ένα με μεγαλύτερη δυσκολία, επιχειρούν 2 Α/Φ, ενώ η φωτιά καίει χαμηλή χορτολιβαδική και θαμνώδη δασική βλάστηση.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που επικρατούν. Καίει δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν ήδη 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν.

Νέο μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται οικισμοί

Το απόγευμα νέο μήνυμα του 112 προειδοποίησε τους κατοίκους των περιοχών Λιβάδι Ποτάμι και Περναράκι προς Κάρυστο αφού η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται.

Ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

“Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα” περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά, καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

“‘Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα” υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Αχαΐα: Φωτιά στο Δερβενάκι Αιγιαλείας

Εξίσου επικίνδυνη είναι η μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (23/07) και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δερβενάκι Αιγιαλείας στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση, κοντά στην γέφυρα Τσαγρή, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σπίτια και περιουσίες κινδυνεύουν, καθώς πολλά κοντά στο μέτωπο βρίσκονται διάσπαρτες κατοικίες.

pelop.gr

Έχει γίνει αίτημα συμμετοχής και με εναέρια μέσα και στο σημείο της φωτιάς σπεύδουν αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Αυτή την ώρα, στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 4 πεζοπόρα τμήματα, 28 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται δύο καναντέρ να ξεκινήσουν στο σημείο της φωτιάς τις ρίψεις.

Επίσης, αυτήν την στιγμή γίνεται εκκένωση στους οικισμούς Κάστρο και Καθολικό.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό – Προσωρινή διακοπή στα δρομολόγια του προαστιακού

Διεκόπη λόγω της φωτιάς η κίνηση των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του 162,5ου χιλιομέτρου, στην γέφυρα «Τσαγρή».

Παράλληλα, διακόπτονται προσωρινά τα δρομολόγια της αμαξοστοιχίας στη γραμμή Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό με εντολή της Πυροσβεστικής.

Το δρομολόγιο 1337 θα πραγματοποιηθεί με λεωφορείο, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Βόλος: Μεγάλη φωτιά κοντά στις Γλαφυρές στο πεδίο βολής του Στρατού

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα και σε περιοχή των Γλαφυρών Βόλου και συγκεκριμένα στο πεδίο βολής του Στρατού και αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αφού όλη η περιοχή της Μαγνησίας βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 5.

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο και ισχυρές πυροσβεστικές και στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν προκειμένου να την περιορίσουν ενώ καίγονται περιοχές με χαμηλή θαμνώδη βλάστηση και πουρνάρια.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής ακούγονται και εκρήξεις που προέρχονται από άσκαστα βλήματα του πεδίου βολής .

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, συμμετέχουν και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης με ένα ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη τύπου tractor.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει κάποια κατοικημένη περιοχή.

Πυρκαγιά στο Μετόχι Επιδαύρου

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (23/07) σε αγροτοδασική έκταση στο Μετόχι Επιδαύρου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κάποιον οικισμό μέχρι στιγμής.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Για την κατάσβεση της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και 7 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Φωτιά στην Υλίκη Βοιωτίας NEWS 24/7


Ο περιφερειάρχης κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς “είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε” όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο – Τιτάνια μάχη με τις φλόγες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου, κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Σημειώνεται πως συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα ενεργά μέτωπα στο Ασκληπιείο, στα Λάερμα και στο βόρειοανατολικό μέτωπο από τον Απόλλωνα προς Στεφανια. Και στα 3 μέτωπα επιχειρούν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή (23/07) αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής

Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.”

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν αδιάκοπα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στη Ρόδο, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση, προσθέτοντας ότι όλες οι δυνάμεις «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

Από το πρώτο φως της ημέρας, όπως είπε, έχουν απογειωθεί και επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο συντονιστικά. Αναφορικά με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Σημαντική , όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι η βοήθεια των διεθνών αποστολών. Στο πεδίο αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα κι από αέρος 2 γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και ένα κροατικό.

Αναφορικά με τα μηνύματα του 112 που έχουν σταλεί ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνολικά έχουν αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έξι μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η προληπτική εκκένωση αφορούσε περίπου 19.000 άτομα, τα 16.000 εξ αυτών μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και 3.000 με πλωτά σκάφη ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα μόνο χθες απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μασαρη, Χαράκι καθώς και τουρίστες από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όπως τόνισε, στις δομές υγείας προσήλθαν 9 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Για νοσηλεία, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρτοποιός, παραμένει ένα άτομο με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση του ξενοδοχείου και μια έγκυος η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα