Φωτιά στο Μάτι: Στους υπόπτους και ο άνδρας που ξεκίνησε την πυρκαγιά

Φωτιά στο Μάτι: Στους υπόπτους και ο άνδρας που ξεκίνησε την πυρκαγιά
Εικόνα από το Μάτι λίγες μέρες μετά την φονική φωτιά Eurokinissi

Όπως και οι υπόλοιποι 20 ύποπτοι πήρε κι αυτός προθεσμία. Ξεχωριστή έρευνα πραγματοποιείται για τις πολεοδομικές παραβάσεις στην Ανατολική Αττική.

Ενώπιον των εισαγγελικών αρχών αναμένεται να προσέλθει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ο άνδρας κάτοικος στο Νταού Πεντέλης, από το χέρι του οποίου ξεκίνησε η φωτιά στην Ανατολική Αττική.

Ο 65χρονος είναι ανάμεσα στους 21 υπόπτους που κάλεσε η ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους. Ο άνδρας εμφανίζεται από πορίσματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ως τον άνθρωπο που επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ξερόχορτα, παρά την ενημέρωση που υπήρχε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές για τέτοιου είδους εργασίες. Ως αποτέλεσμα οι θυελλώδεις άνεμοι φαίνεται ότι αναζωπύρωσαν τη φωτιά, η οποία πήρε τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο 65χρονος αναμένεται να προσέλθει ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για να καταθέσει ανωμοτί, όπως ακριβώς θα πράξουν όλοι οι ύποπτοι. Οι εξηγήσεις των 21 προσώπων αποτελεί ουσιαστικά την αρχή μια χρονοβόρας διαδικασίας, αφού δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμα και μήνες.

Μάλιστα, είναι πιθανόν οι ύποπτοι να ζητήσουν και νέα προθεσμία το Νοέμβριο, μιας και ο χρόνος που μεσολαβεί, ενδεχομένως να μην είναι αρκετός για να προετοιμαστούν. Κι αυτό γιατί τα έγγραφα της δικογραφίας που θα πρέπει να μελετήσουν ουσιαστικά γεμίζουν ένα δωμάτιο. Όπως άλλωστε, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ύποπτοι να ζητήσουν την εξέταση τεχνικών συμβούλων που θα διορίσουν οι ίδιοι ή ακόμα και να υποβάλλουν ενστάσεις ακυρότητας, απομακρύνοντας χρονικά όλο και περισσότερο την άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους 21 υπόπτους που έχουν κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές, ακόμα περίπου 8 άτομα έχουν παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο και το στρατοδικείο, τα αρμόδια όργανα λόγω της ιδιότητάς τους.

Πολεοδομικές παραβάσεις

Ξεχωριστή έρευνα διεξάγουν οι εισαγγελικές αρχές για ενδεχόμενες πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά τη φονική πυρκαγιά.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε δώσει σχετική παραγγελία ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ζητώντας από τους εισαγγελικούς λειτουργούς τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, να διαπιστωθεί αν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα