Διπλό μέτωπο για την Πυροσβεστική: Η φωτιά στην Εύβοια και τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Διπλό μέτωπο για την Πυροσβεστική: Η φωτιά στην Εύβοια και τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Δαμάζουν τις φλόγες και τον φόβο τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και την ανάσα ζωής μας το πράσινο. Πιλότοι των εναέριων μέσων και πεζοπόρα τμήματα είναι οι άνθρωποι που κάθε φορά ξεπερνούν τους εαυτούς τους, σε αντίξοες συνθήκες και ρίχνονται στην μάχη με την καταστροφή. Στιγμιότυπα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Eurokinissi

Δεν φτάνουν οι φόβοι για αναζωπυρώσεις στην Εύβοια, η πυροσβεστική είναι σε "κόκκινο" συναγερμό και για πλημμυρικά φαινόμενα. Πάνω από 1.000 πυροσβέστες στο πόδι. Έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

“Κόκκινος” συναγερμός για την πυροσβεστική η σημερινή ημέρα. Από την μια πλευρά 923 πυροσβέστες ξεχύθηκαν χθες ώστε να περιορίσουν και παραμένουν στα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεκάδες ακόμη άνδρες της ΠΥ είναι σε επιφυλακή λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, όπως τα ανακοίνωσε η ΕΜΥ.

Στη φωτιά της Εύβοιας όλο το προηγούμενο βράδυ επιχειρούσαν 390 πυροσβέστες, 101 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η Ε.Μ.Α.Κ., το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στιγμιότυπα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. AP

 

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν περιοδικά 10 Α/Φ και 8 Ε/Π, ενώ και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου οι πτήσεις των εναέριων μέσων. Επίσης, συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Δαμάζουν τις φλόγες και τον φόβο τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και την ανάσα ζωής μας το πράσινο. Πιλότοι των εναέριων μέσων και πεζοπόρα τμήματα είναι οι άνθρωποι που κάθε φορά ξεπερνούν τους εαυτούς τους, σε αντίξοες συνθήκες και ρίχνονται στην μάχη με την καταστροφή. Στιγμιότυπα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια AP

 

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης: 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Δαμάζουν τις φλόγες και τον φόβο τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και την ανάσα ζωής μας το πράσινο. Πιλότοι των εναέριων μέσων και πεζοπόρα τμήματα είναι οι άνθρωποι που κάθε φορά ξεπερνούν τους εαυτούς τους, σε αντίξοες συνθήκες και ρίχνονται στην μάχη με την καταστροφή. Στιγμιότυπα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια Eurokinissi

 

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) παραμένουν στην Εύβοια και διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, ενώ έχει ζητηθεί και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τριών ανδρών.

31 νέες δασικές πυρκαγιές

Χθες αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώθηκαν 31 νέες δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 923 πυροσβέστες, 235 οχήματα, 27 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), ενώ περιοδικά επιχείρησαν 13 Α/Φ, εκ των οποίων 2 Α/Φ από Ιταλία και 1 Α/Φ από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU), 2 PZL και 8 Ε/Π.

Στιγμιότυπα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. AP

 

Συνδρομή παρείχαν 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού

Την ίδια στιγμή γενικός συναγερμός στην Πυροσβεστική έχει σημάνει και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται από σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ο καιρός αγριεύει από σήμερα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και θα επηρεαστούν: η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πρόσκαιρα οι Σποράδες και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Αναμένεται από το βράδυ σταδιακά τα φαινόμενα να εξασθενήσουν.

Συνεπώς, τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

 

“Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων” σημειώνει η Πυροσβεστική και καλεί τους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Όλα τα παραπάνω είναι σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα