Γενοκτονία των Αρμενίων. 101 χρόνια μνήμης

Γενοκτονία των Αρμενίων. 101 χρόνια μνήμης
ΑΘΗΝΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

“Επαγρύπνηση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών” το μήνυμα του προέδρου της Βουλής

Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, με την ευκαιρία της κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή και η Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ομόφωνη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996 και στην καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρας Μνήμης των θυμάτων, υπογραμμίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ ελληνικού και αρμενικού λαού, λόγω κοινών εμπειριών, κοινών αγώνων και κοινών αισθημάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στην αξία της ιστορικής μνήμης εκείνων των τραγικών γεγονότων σήμερα, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πού οδηγούν οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων, ώστε να μην πληρώνουν αθώοι άνθρωποι με το αίμα και τη ζωή τους αλλότρια συμφέροντα».

«Σήμερα δίνουμε έναν ακόμα αγώνα στην περιοχή μας, που δοκιμάζεται από προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, ως αποτέλεσμα της γενικευμένης αποσταθεροποίησης και των πολέμων σε άλλες χώρες που γειτνιάζουν» σημείωσε ο κ. Βούτσης. Και πρόσθεσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες, που Αρμένιοι και Έλληνες υπερασπιστήκαμε σθεναρά στην ιστορία μας, χρειάζονται και πάλι την προστασία μας και την επαγρύπνησή μας. Αυτό ορίζουν ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας, αυτό απαιτεί ένα μέλλον ειρήνης, ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας».

Εν τω μεταξύ, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του αρμενικού λαού πριν από 101 χρόνια από τους Νεότουρκους, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με ομιλίες και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΑΘΗΝΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή (ΕΑΕ) και η Περιφέρεια Αττικής, φέτος ήταν αφιερωμένη στην 20η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1996. Στο πλαίσιο αυτό, παρέστησαν και τιμήθηκαν με το μεταλλείο Ανώτατης Τιμής από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και την ΕΑΕ, ο τ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο τ. πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο τ. υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς το 1996 εισηγήθηκε την αναγνώριση της γενοκτονίας ως πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης και ψηφίστηκε με τον Απ. Κακλαμάνη στην προεδρία της Βουλής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο από τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκακίκ Γκαλαζιάν όσο και από τον πρόεδρο της ΕΑΕ Σέρκο Κουγιουμτζιάν, έγιναν αναφορές στη διαχρονικά ιστορική φιλία και συνεργασία των δύο λαών, Ελλήνων και Αρμενίων. Καταδικάστηκε, επίσης, η επιθετικότητα των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάγ και έγινε ιδιαίτερη μνεία στην «ανοιχτή αγκαλιά» της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο αρμενικό λαό που υπέστη ανηλεή σφαγιασμό και εκτοπισμό.

Από την έρημο Deir ez-Zor στη Συρία, όπου βρήκαν φιλόξενη στέγη το 1915 οι Αρμένιοι, «εκδιώκονται σήμερα με απάνθρωπες συνθήκες από τους φανατικούς ισλαμιστές οι Σύροι, τους οποίους οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να περιθάλψουμε όλοι μαζί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Δουζίνας.

ΑΘΗΝΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

Στον αγώνα των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και ιδίως από την πλευρά της Τουρκίας εστίασε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης, σημειώνοντας ότι συνιστά μία τραγωδία που στιγματίζει τη σύγχρονη ιστορία. «Ήταν ένα καλά οργανωμένο έγκλημα που είχε τις ρίζες του στη σφοδρή έξαρση του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, ένα σχέδιο εξόντωσης και γενοκτονίας» σημείωσε και προσέθεσε πως η αναγνώριση του μαρτυρίου των Αρμενίων προχωρά μεν αργά, αλλά σταδιακά σε διεθνές επίπεδο. Δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται, υπογράμμισε.

Περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις οποίες συγκαταλέγονται Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης 43 από τις 50 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τμήματα της Ισπανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας. Στη λίστα προστίθενται και διεθνείς οργανισμοί, ενώ πέρυσι αναφορά στη Γενοκτονία έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην εκδήλωση, μεταξύ των εκατοντάδων Αρμενίων, παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χορέν Ντογραματζιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα