Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ενδέχεται να γίνει και άλλος ισχυρός μετασεισμός – Όλα είναι απόλυτα φυσιολογικά

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ενδέχεται να γίνει και άλλος ισχυρός μετασεισμός –  Όλα είναι απόλυτα φυσιολογικά

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Μαγούλα. Συμφωνούν πως πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία ύστερα από τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου.

Μετασεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Αττική. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε επίκεντρο 21 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 19.09 το απόγευμα από τον ίδιο εστιακό χώρο με τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχρερ της 19ης Ιουλίου, στη Μαγούλα και έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι οι οποίοι κάνουν λόγο για φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Ο σεισμολόγος και  μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε μέσω αναρτήσεών του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Η μετασεισμική ακολουθία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όπως το έχω προσδιορίσει από μέρες, ότι δηλαδή ενδέχεται να γίνει και άλλος ισχυρός μετασεισμός. Όλα είναι απόλυτα φυσιολογικά και στα αναμενόμενα πλαίσια. Υψηλή πιθανότητα και για άλλους μικρότερους μετασεισμούς, χαμηλή για μεγαλύτερο μέχρι περίπου 5 (Ρίχτερ), ελάχιστη πιθανότητα (πρακτικά αμελητέα) για ισχυρότερο του 5,3. Όλες οι μετασεισμικές ακολουθίες χρειάζονται υπομονή.»

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου έκανε λόγο την Κυριακή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας πως κατά 99% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4 – 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ “που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση”.

“Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης”, εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι “μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα”, αλλά και ότι “από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια”.

Ο σεισμός, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ήταν στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας και είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη μετά τον μεγάλο σεισμό της 19ης Ιουλίου με ένταση 5,1 ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης είπε ακόμα ότι τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν και μήνες μετά τον κύριο σεισμό. 

Ο Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζει, επίσης, πως πρόκειται για μετασεισμό του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ριχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου, γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: 4,1 Ρίχτερ στις 19:09, πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Πάρνηθα την περασμένη Παρασκευή 19/7/2019″.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα