Γερμανός πρέσβης: Οικογενειακή, γλυκόπικρη, η σχέση Γερμανίας- Ελλάδας

Γερμανός πρέσβης: Οικογενειακή, γλυκόπικρη, η σχέση Γερμανίας- Ελλάδας
PHOTOFLASHLINE.GR

Ο Γιενς Πλέτνερ επισκέφθηκε την Ελληνογερμανική Αγωγή και μίλησε με μαθητές για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, το ευρωπαϊκό όραμα και την αισιοδοξία του πως θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα

Την Ελληνογερμανική Αγωγή επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιενς Πλέτνερ, που «ξανακάθισε στα θρανία» και μίλησε με τους μαθητές τις ελληνογερμανικές σχέσεις και το ευρωπαϊκό όραμα, ενώ μοιράστηκε μαζί τους την αισιοδοξία του πως θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι μαθητές επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο Γερμανό πρέσβη, ο οποίος κάθισε μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού στο μάθημα υπολογιστών, επισκέφθηκε το εργαστήρι καλλιτεχνικών και το αστεροσκοπείο του σχολείου, όπου οι μαθητές της Α' Λυκείου του έδειξαν το ηλιακό τηλεσκόπιο, και παρακολούθησε τη διεξαγωγή του μαθήματος αγωγής στο στίβο του σχολείου.

ADVERTISING

Στη Βιβλιοθήκη τον περίμεναν οι μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι του έκαναν ερωτήσεις για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία, για τις σχέσεις των δύο χωρών, για την ανεργία, για το επαγγελματικό τους μέλλον, για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο κ.Πλέτνερ παρότρυνε τους μαθητές να σπουδάσουν και στο εξωτερικό, να γνωρίσουν κι άλλες χώρες, να αποκτήσουν μία δεύτερη πολιτιστική ταυτότητα, να έχουν στη ζωή τους και μία δεύτερη πατρίδα. Ο ίδιος άλλωστε σπούδασε Νομική στο Αμβούργο και στη Γαλλία και έζησε για κάποια χρόνια εκεί.

Γερμανός πρέσβης: Οικογενειακή, γλυκόπικρη, η σχέση Γερμανίας- Ελλάδας
PHOTOFLASHLINE.GR

Στους φοιτητές που έρχονται από την Ελλάδα, η Γερμανία έχει να τους προσφέρει την ίδια τη Γερμανία, είπε. Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια έχουν σήμερα τους περισσότερους ξένους φοιτητές στην Ευρώπη, περισσότερους και από την Αγγλία, ανέφερε. Αναφέρθηκε επίσης και στις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στους Έλληνες. Συμφώνησε ότι η ανεργία στην Ελλάδα είναι υψηλή, αλλά έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι μετά από μερικά χρόνια, όταν πια οι σημερινοί μαθητές βγουν στην αγορά εργασίας, η οικονομική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί και στην Ελλάδα.

Τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας τις χαρακτήρισε οικογενειακές. Εξήγησε ότι υπάρχει μία πολυπλοκότητα στις σχέσεις, η οποία όμως τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες. Είναι μία σχέση γλυκόπικρη, ζεστή και κρύα, όμως υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν και παρά τις διαφωνίες μας έχουμε καταφέρει να είμαστε πάντα σε πλαίσιο διαλόγου, είπε. Είναι μία σχέση σύνθετη, όπως και οι λαοί μας, γιατί πέρα και πάνω από όλα υπάρχουν πολλά, θετικά και αρνητικά, που συνδέουν τις δύο χώρες. Πολλές φορές οι δοκιμασίες και οι εμπειρίες μας φέρνουν κοντά, τόνισε.

Όσο για το όραμα της Ευρώπης πιστεύει ότι είναι ζωντανό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείξουν οι κυβερνήσεις στους λαούς τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η Ευρωπαϊκή Ένωση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βοηθήσει πολύ και τις άλλες χώρες και την Ελλάδα. Όταν όλα πηγαίνουν καλά, οι πολίτες είναι ευτυχισμένοι με αυτήν, αλλά όταν προκύψει μία δύσκολη κατάσταση, τότε όλοι απορρίπτουν την ιδέα της Ένωσης, κάτι που ο ίδιος θεωρεί άδικο.

Αποχαιρετώντας τα παιδιά τους είπε ότι αγαπά πολύ το επάγγελμά του, γιατί πάντα ενδιαφερόταν για την πολιτική και γιατί ανακαλύπτει καινούργιες χώρες και ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να απολαμβάνει τις φιλίες και τις κοινωνικές σχέσεις στην πατρίδα του, έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και νιώθει σπίτι του εκεί που είναι η οικογένειά του.

SHARE:

24Media Network