Γιώργος Κοτανίδης: Το “αντίο” του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου στον ηθοποιό

Γιώργος Κοτανίδης: Το “αντίο” του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου στον ηθοποιό
Ο Γιώργος Κοτανίδης EUROKINISSI

Ο θάνατος του σπουδαίου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Κοτανίδη σκόρπισε την θλίψη. Πώς τον αποχαιρετούν καλλιτέχνες και πολιτικά πρόσωπα.

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιώργος Κοτανίδης. Ο διάσημος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας την τελευταία περίοδο και νοσηλευόταν στην εντατική.

Ο Γιώργος Κοτανίδης αφήνει πίσω του τις κόρες του, Εύα και Αντιγόνη Κοτανίδη, και τη σύντροφό του Ιωάννα, ενώ τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η ίδια του η οικογένεια μέσω της σελίδας του ηθοποιού στο Facebook.

Το “αντίο” του καλλιτεχνικού κόσμου

Η απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη σκόρπισε τη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, με πολλούς εκπρόσωπους των τεχνών να τον αποχαιρετούν με λόγια σεβασμού, αγάπης και εκτίμησης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έλενα Ακρίτα

Εκδόσεις Κείμενα

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη, «έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, πολυσχιδή καλλιτέχνη με διεισδυτική ματιά, πολιτική σκέψη και λαμπερό ταλέντο».

«Υπέροχος, φινετσάτος ηθοποιός, είχε σταθερή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και συνεργασίες σε διεθνείς παραγωγές, ήταν από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου, με πλούσια θεατρική πορεία και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές παραγωγές. Ήταν συγγραφέας, σεναριογράφος, συνδημιουργός του εκδοτικού οίκου Ιθάκη. Από την μεγάλη οθόνη, τη μικρή, το θεατρικό σανίδι, τη συγγραφή, υπηρετούσε κάθε τέχνη με πάθος« αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Άννα Χατζησοφιά

Πάει κι ο Γιώργος. Δεν ήξερα ότι ήταν άρρωστος, προχθές το έμαθα από τον Χάρη Ρώμα, όταν συζητώντας για ένα ρόλο που θα βγει στο Καφέ, του λέω “Πώς σου φαίνεται ο Κοτανίδης;”. Θλίψη.

Νίκη Παλληκαράκη

Θεοδώρα Σιάρκου

Ντίνος Καρύδης

“Αντίο Γιώργο μας. Οι δρόμοι της Αθήνας που αγάπησες, θα είναι λιγότερο λαμπεροί χωρίς τη φιγούρα σου…”

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απέστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη:

«Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε ενεργός πολίτης και σπουδαίος ηθοποιός. Ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του ’70, Ήταν, επίσης, πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, σεναριογράφος.

Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης. Δημιουργικός πριν απ’ όλα. Συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Σολομό, τον Γιάννη Χουβαρδά και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Διέτρεξε όλα τα θεατρικά είδη. Εκτέθηκε στο νέο χωρίς ν’ αποστρέφεται το παλιό. Στα ταραγμένα χρόνια του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου. Στο ξεκίνημα της χιλιετίας ίδρυσε την θεατρική ομάδα Σαλτιμπάγκοι συστήνοντας στο ελληνικό κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες όπως η “Παραγγελιά”, το “Βίος και πολιτεία” και ο “Ηλεκτρικός άγγελος”, αλλά και σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως το “Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι”. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.

Η απουσία του Γιώργου Κοτανίδη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την πρότασή του για το ντοκιμαντέρ “Αναζητώντας τον Νίκο”, με θεματική από το θεατρικό του έργο γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

Πολιτικά πρόσωπα και κόμματα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του ηθοποιού.

ΣΥΡΙΖΑ

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Ο Γ. Κοτανίδης έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο του πολιτισμού, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Το έργο που αφήνει πίσω του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι πλούσιο και πολυσύνθετο, καθώς ως ηθοποιός ερμήνευσε μια σειρά πολλών και διαφορετικών ρόλων. Και, την ίδια στιγμή, ως σκηνοθέτης ανέβασε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις με πρόσφατη αυτή για τη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Επίσης, ο Γ. Κοτανίδης ανέπτυξε και συγγραφική δραστηριότητα, ενώ υπήρξε και εκδότης.

Άνθρωπος με έντονη πολιτικοποίηση, ο Γ. Κοτανίδης εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στην Αριστερά και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της χούντας είχε συλληφθεί και βασανιστεί επανειλημμένα.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του”.

ΚΚΕ

«Ένας σημαντικός καλλιτέχνης και ηθοποιός, ο Γιώργος Κοτανίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή» αναφέρει το ΚΚΕ σε σνακοίνωσή του. «Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, την οποία πλήρωσε με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης που υπήρξε έδωσε σπουδαίες ερμηνείες ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία ως συγγραφέας, αλλά και ως εκδότης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Λίνα Μενδώνη

Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη.

Η δήλωση της:

«Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη, ενός πολυτάλαντου και αγαπητού καλλιτέχνη, προκαλεί μεγάλη θλίψη στον κόσμο του ελληνικού, κινηματογράφου και του θεάτρου. Ηθοποιός που διακρίθηκε στις ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, πρωτεργάτης του Ελεύθερου Θεάτρου, σκηνοθέτης αλλά και συγγραφέας, ο Γιώργος Κοτανίδης, υπηρέτησε πολλές μορφές της Τέχνης με απαράμιλλη αφοσίωση και πάθος. Η ευγενής μορφή του και το χιούμορ του έχουν αφήσει ξεχωριστό στίγμα. Η απώλειά του θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους φίλους του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα