Γιώργος Τράγκας: Οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών

Γιώργος Τράγκας: Οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών
Γιώργος Τράγκας George Vitsaras / SOOC

Μακρύς ο δρόμος της Οικονομικής Εισαγγελίας σχετικά με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα. Στο "στόχαστρο" οι κληρονόμοι, αλλά και οι στενοί συνεργάτες του εκλιπόντος.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών έχει μπει πλέον η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, ύστερα από το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Η Οικονομική Εισαγγελία ωστόσο, φαίνεται πως έχει μακρύ έργο.

Κι αυτό γιατί η ίδια η περιουσία -κινητή και ακίνητη- που άφησε πίσω του ο Γιώργος Τράγκας φαίνεται πως δεν έχει αποτιμηθεί στο σύνολο της. Αν και γίνεται λόγος για «αμύθητη περιουσία» αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και ακίνητο σε Μονακό, Νέα Υόρκη, Σαν Τροπέ και Μπέβερλι Χιλς, όλα τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αξιολογηθούν ενδελεχώς ως προς τον τρόπο κτίσης τους.

Κυρίως όμως, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν, εκτός των στοιχείων που καταγράφονται στο πολυσέλιδο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, υπάρχει και πρόσθετη περιουσία που ακόμη δεν έχει εντοπιστεί, όπως διαρρέεται. Δεν είναι άλλωστε, λίγα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ράβδους χρυσού και άλλα αντικείμενα αξίας σε τραπεζικές θυρίδες.

Αυτές δε οι ενέργειες, που αφορούν στην οικονομική αποτίμηση του συνόλου της περιουσίας, αποτελούν μόνο ένα σκέλος των όσων καλούνται να φέρουν εις πέρας οι εισαγγελικές αρχές. Στο «στόχαστρο» αναμένεται να βρεθούν τόσο οι κληρονόμοι του εκδότη και αρχηγού κόμματος, όσο και στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι ενδέχεται να ελεγχθούν για ποινικές ευθύνες εξαιτίας συνδρομής που παρείχαν στο Γ. Τράγκα.

Αποποιήσεις και αποδοχές της κληρονομιάς

Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κινήσεις από την πλευρά των ανθρώπων που επρόκειτο να αποκτήσουν μέρος της κληρονομιάς. Η απόφαση του δευτερότοκου γιου του εκδότη, Φρ. Τράγκα, να αποποιηθεί την κληρονομία που του αναλογεί είναι χαρακτηριστική.

Μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, Θ. Σοφού, κοινοποιήθηκε δήλωσή του, στην οποία αναφέρεται: «Η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξής του στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας. Δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών».

Την ίδια ώρα, αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις τόσο του πρωτότοκου γιου της οικογένειας, όσο και της συζύγου του εκλιπόντος εκδότη. Ήδη σε τηλεοπτικές δηλώσεις της, η Γεωργία Κούβελα, πληρεξούσια δικηγόρος της χήρας Τράγκα, Μαρίας Καρρά, έχει αρνηθεί τα περί αμύθητης περιουσίας.

«Τα όσα γράφονται στον Τύπο και αναπαράγονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, για την περιουσία του Γεωργίου Τράγκα, ύψους 100.000.000 ευρώ είναι παντελώς ανυπόστατα. Αυτοί που αναπαράγουν αναπόδεικτες πληροφορίες, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Όταν και εφόσον μας κοινοποιηθεί από το πόρισμα της αρμόδιας αρχής και πληροφορηθούμε το ακριβές περιεχόμενό του εξυπακούεται ότι θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε έρευνα των Αρχών» επεσήμανε πριν μόλις μερικές ημέρες.

Αλλά και ο Ιω. Τράγκας μέσω του δικηγόρο του, Νίκου Αγαπηνού, έχει εκφράσει τη βούλησή του να αποδεχθεί την κληρονομία, υποστηρίζοντας και αυτός ότι η περιουσία του πατέρα του ήταν κατά πολύ μικρότερη από 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο εντολέας μου δεν εμπλέκεται στο όποιο ποινικό σκέλος της υποθέσεως στον βαθμό που υπάρχει, αν υπάρχει. Σε οποιαδήποτε, δηλαδή, παρανομία. Τώρα που έχουμε πληροφορηθεί την ύπαρξη της διαθήκης είναι να αποδεχθεί με το ευεργέτημα της απογραφής, που σημαίνει ότι η οικονομική ευθύνη του περιορίζεται μέχρι της αξίας του ενεργητικού της περιουσίας που θα επαχθεί σε αυτόν» υποστήριξε ο Νικ. Αγαπηνός, προσθέτοντας: «Αν κριθεί ότι η περιουσία του Γιώργου Τράγκα, που το αμφισβητώ, είναι προϊόν από εγκληματική δραστηριότητα, δεσμεύεται. Δεν θα έχει ευθύνη ο κληρονόμος. Θα μπορούσε να είναι αποδέκτης της περιουσίας οποιοδήποτε πρόσωπο».

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο. Ο επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας, Χρ. Μπαρδάκης, στον οποίο έχει διαβιβαστεί το πόρισμα – «φωτιά» αναμένεται σύντομα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικότερα, θα ελέγξει το ενδεχόμενο τέλεσης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του αδικαιολόγητου πλουτισμού, αδικήματα κακουργηματικής φύσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα