Γηροκομείο Χανίων: Εν αναμονή των ιστολογικών εξετάσεων

Γηροκομείο Χανίων: Εν αναμονή των ιστολογικών εξετάσεων
Το γηροκομείο στα Χανιά το οποίο ελέγχεται για τον θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων Eurokinissi

Τι υποστηρίζει η πλευρά του Γηροκομείου στα Χανιά, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας για το θάνατο 70 και πλέον τροφίμων. Πως δικαιολογεί τον ύποπτα μεγάλο αριθμό θνησιμότητας μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών.

Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων ύστερα από την εκταφή ηλικιωμένης τροφίμου αναμένεται να ρίξουν «φως» στην έρευνα που διενεργείται σε βάρος του γηροκομείου των Χανίων του οποίου Περισσότεροι από 70 τρόφιμοι έχουν φύγει από τη ζωή μέσα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Κι ενώ οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων είναι ανατριχιαστικές για τις συνθήκες που επικρατούσαν στον οίκο ευγηρίας, η επιχείρηση απειλεί ότι θα στραφεί κατά όποιου προσπαθεί να τη δυσφημίσει.

Μάλιστα, η πλευρά του Γηροκομείου που διατηρεί 47 κλίνες στα Τσικαλαριά Χανίων και λειτουργεί από το 2009, υποστηρίζει ότι η εκταφή της σορού της τελευταίας ηλικιωμένης που πέθανε κατά τη διαμονή της σε αυτό, δεν έχει δείξει κανένα ύποπτο στοιχείο, καθώς δεν έχει προκύψει κάποια κάκωση. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει μία πλήρης εικόνας, αφού αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης, προκειμένου να υπάρξει μία συνολική εικόνα ως προς τα αίτια θανάτου του τροφίμου.

“Υπάρχει μία καταγγελία. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν καταστάσεις, εκβιάζοντας. Αυτοί πλησίασαν την οικογένεια του ηλικιωμένου. Αυτοί θα οδηγηθούν στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι” δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων της επιχείρησης, Νικ. Ρουσσόπουλος. Επισημαίνει δε ότι υπήρξε ερεύνα στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου σε ανύποπτη χρονική στιγμή, κατά την οποία -όπως ισχυρίζεται- “δεν βρέθηκε τίποτα”.

Όσο για το μεγάλο αριθμό θυμάτων -οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν περισσότερους από 70 ηλικιωμένους να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διαμονή τους στο γηροκομείο τα τελευταία δύο χρόνια- ο νομικός εκπρόσωπος του Γηροκομείου υποστηρίζει ότι δικαιολογείται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων.

Βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί

Πάντως, οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως έχουν οδηγήσει μέχρι και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει στην υπόθεση, λόγω της σοβαρότητας της, ζητώντας να αναλάβει εισαγγελέας Εφετών την εποπτεία της έρευνας για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονίας με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Κι αυτό γιατί οι καταγγελίες που έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενο είναι σκληρές, αφού κάνει λόγο για κακομεταχείριση των γερόντων, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. “Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν έξι μήνες. Από αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί, οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γηραιότερων ήταν πολύ κακή. Τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικοί. Τους δίναμε χάπια για να ηρεμήσουν. Τους χτυπούσαν πολλές φορές”, ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος στον ΣΚΑΪ.

Η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του γηροκομείου ξεκίνησε με τη μηνυτήρια αναφορά γυναίκας η οποία έχασε πέρυσι το καλοκαίρι τον ηλικιωμένο πατέρα της και εξέφραζε φόβους για τις συνθήκες θανάτου του. Από την πλευρά του το Γηροκομείο υποστήριξε ότι φιλοξενήθηκε μόλις τρεις ημέρες εκεί ο πατέρας της και στη συνέχεια απεβίωσε μετά από συνεχείς νοσηλείες σε νοσοκομεία της περιοχής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα