Γλυκά Νερά: Γιατί προτιμήθηκε η οικογένεια της Καρολάιν για τη μικρή Λυδία

Γλυκά Νερά: Γιατί προτιμήθηκε η οικογένεια της Καρολάιν για τη μικρή Λυδία
Μεταφορά της μικρής Λυδίας από το σπίτι στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαϊου. EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η Εισαγγελία Ανηλίκων έδωσε την προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας στην οικογένεια της Καρολάιν. "Έβαλε το ανήλικο τέκνο του, πάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του", αναφέρει μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης.

Η εγκληματική διαγωγή και το ειδεχθές έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο Μπάμπης Αναγνωστοπουλος, είναι δύο από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν την ελληνική Δικαιοσύνη να επιλέξει την οικογένεια της Καρολάιν για να επέχει προσωρινά έστω την επιμέλεια της 11 μηνών Λυδίας.

«Έβαλε το ανήλικο τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε επάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του, μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, καθιστώντας και αυτό ωσαύτως θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας» επισημαίνεται.

Στην εισαγγελική δίαταξη, με την οποία κοινοποιήθηκε η απόφαση του εισαγγελέα Ανηλίκων στις δύο πλευρές, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι που έφεραν αυτή την κρίση. “Ο κατηγορούμενος επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον προφυλακισμένο πιλότο, ο οποίος εκ των πραγμάτων, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ως γονέας.

Στο πολυσέλιδο έγγραφο, ο αρμόδιος εισαγγελέας αφού πρώτα μελέτησε το φάκελο που σχηματίστηκε γύρω από τη θέση των δύο οικογενειών να φιλοξενήσουν το βρέφος, αναφέρεται στους λόγους που επικράτησε η οικογένεια της Καρολάιν, ενώ οι γονείς του καθ’ομολογία δολοφόνου θα μπορούν να συναντούν τη Λυδία στην Αλόννησο και για συγκεκριμένες ώρες.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλείται τις εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, που έχουν θετικό αποτύπωμα και για τα δύο οικογενειακά περιβάλλοντα. Σημαντικά πλεονεκτήματα παρουσιάζει κατά την κρίση της ως τόπος διαβίωσης η Αλόνησσος, που πέραν όλων των άλλων εξασφαλίζει και την αναγκαία απόσταση από τον τόπο όπου θα εξελιχθεί η δίκη που κατά τα διαφαινόμενα θα επακολουθήσει και από την λογικά επόμενη υπερδιέγερση συναισθημάτων στο συγγενικό περιβάλλον του πατέρα της .

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός στάθμισε τα εξής:

  1. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος έχει ήδη στερηθεί την ελευθερία του ως προσωρινά κρατούμενος και άρα αδυνατεί αντικειμενικώς να επιμεληθεί της ανήλικης κόρης του,
  2. ο κατηγορούμενος φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει εγκληματική διαγωγή καθώς από το μέχρι τώρα συλλεγέν στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αποδεικτικό υλικό, υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τα προαναφερθέντα ποινικά αδικήματα για τα οποία του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Συγκεκριμένα, φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει διαπράξει το άρθρο 299 παρ.1 Π.Κ. έγκλημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στρεφόμενο σε βάρος μέλους της οικογένειάς του και ενώπιον άλλου μέλους της οικογένειάς του και δη ανηλίκου (άρθρο 1 παρ.1,3 Ν. 3500/2006). Σημειώνεται εξάλλου ότι σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ. β’ περ. στ’ του ά. 1532 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ά. 14 Ν. 4800/2021 -έναρξη ισχύος σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου Νόμου από 16-9-2021- η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας,
  3. πέραν της σκληρότητας της ίδιας της πράξης που του αποδίδεται (ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής συζύγου του, όπου το θύμα δεν μπορούσε να αντισταθεί και προσφάτως μητέρας ενώπιον του ανηλίκου τέκνου του), ο Αναγνωστόπουλος επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία, επιχειρώντας να παραπλανήσει τις Αρχές, μη διστάζοντας να προβεί στην διάπραξη και άλλου κακουργήματος (φόνος ζώου συντροφιάς) αλλά και άλλων πλημμελημάτων στη συνέχεια (ψευδείς καταθέσεις στις Αρχές, κατάσταση άλλων υπόπτων κακουργήματος) αλλά και μεταχειριζόμενος ακόμη και το ανήλικο (11 μηνών περίπου τότε) τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε επάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του, μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, καθιστώντας και αυτό ωσαύτως θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας,
  4. αναφέρεται πως η συγκρότηση του χαρακτήρα του η οποία -με βάση τα παραπάνω- υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών και η προαναφερθείσα εγκληματική συμπεριφορά του δύνανται οπωσδήποτε να επηρεάσουν την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του, το οποίο όπως προελέχθη έχει ήδη θυματοποιήσει και
  5. επίσης φέρεται να επιχείρησε ενέργεια που αντιστρατεύεται το συμφέρον του τέκνου του και ειδικότερα κατέλυσε τη σχέση μητέρας-κόρης, θανατώνοντας τη μητέρα της ανήλικης και ματαιώνοντας ωσαύτως οριστικά τη δυνατότητα εδραίωσης του τόσο σημαντικού για τη ζωή και την ανέλιξη αυτής συναισθηματικού δεσμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα